Herbarium

Drzewo arganowe (łac. Argania spinosa (L.) Skeels)

04 grudnia 2014

Argania żelazna, drzewo życia, słońce Maroka lub złoto Maroka. Tak nazywane bywa drzewo arganowe, które dostarcza oleju wykorzystywanego coraz chętniej w kosmetyce.

Drzewo arganowe jest wiecznie zielone, rozłożyste, wysokie nawet na 10 metrów. Żyje do  450 lat. Jego ojczyzną i jedynym miejscem występowania są półpustynne, ekologicznie czyste obszary Maroka, wpisane na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO.

Olej arganowy pozyskuje się z owoców tego drzewa, a ściślej rzecz biorąc z pestek, które te owoce zawierają. Pestki przypominają kształtem migdały i ukryte są w owocach pojedynczo, maksymalnie po dwie – trzy sztuki. Pozyskanie oleju arganowego jest tym trudniejszym i żmudniejszym zadaniem, że gałązki drzewa są cierniste, a sam olej wytłacza się w taki sam sposób jak przed wiekami, na zimno, według tradycyjnych receptur – każdy owoc jest najpierw otwierany (podobno wciąż wyłącznie ręcznie), pestki wyłuskiwane. Maszyny zastępują już natomiast człowieka w tłoczeniu oleju, co nie jest jednak złą wiadomością, bo przy ręcznym jego pozyskiwaniu dodawano doń wody, skracając tym samym jego żywnotność. Olej tłoczony mechanicznie nie wymaga takiego dodatku, w związku z czym może być dłużej przechowywany.

Niezwykłe właściwości

Olej arganowy ma niezwykłe właściwości. Jest niezwykle bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasy te stanowią 80 procent składu oleju arganowego. Do tego dochodzi jeszcze duża dawka witaminy młodości, czyli witaminy E, występującej w nim w postaci tokoferoli. W oleju arganowym znajdziemy też witaminę F.

Dobroczynny wpływ oleju arganowego  na skórę jest nie do przecenienia. Dzięki zawartości antyoksydantów, chroni ją przed wolnymi rodnikami, a tym samym opóźnia proces jej starzenia, zapobiega przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek oraz skutkom intensywnego oddziaływania słońca i innych, niekorzystnych dla skóry czynników zewnętrznych.  Wspiera też regenerację bariery hydrolipidowej naskórka, uzupełnia niedobory tłuszczowych składników w skórze, zapewnia jej odpowiednie nawodnienie, odżywienie, elastyczność, a także odnowę komórkową i regulację pracy gruczołów tłuszczowych.  I to jednak nie wszystko – olej arganowy ma też właściwości łagodzące i kojące; łagodzi objawy rozmaitych problemów skórnych, takich jak trądzik, alergia czy łuszczyca, przyspiesza gojenie ran, oparzeń, owrzodzeń, odleżyn, odmrożeń, doskonale zapobiega pękaniu skóry.

Na twarz i ciało

Dzięki swym właściwościom, olej arganowy jest zalecany przede wszystkim do cery dojrzałej i starzejącej się, dla której jest z jednej strony „eliksirem młodości”, z drugiej łagodnym środkiem na niedoskonałości i problemy.

Z uwagi na te właściwości olej arganowy jest bardzo chętnie wykorzystywany w kosmetyce i to zarówno jako samodzielny preparat, i jako składnik kosmetyków.

Jeśli chcemy sięgać po olej arganowy w czystej formie, zawsze należy go nakładać na świeżo umytą, wilgotną skórę, bo wtedy jego składniki są przez nią najlepiej przyswajane. Dotyczy to zarówno twarzy, jak i całego ciała, zwłaszcza przy skórze suchej, wymagającej odżywienia i natłuszczenia, jeśli przebywamy w przegrzanych pomieszczeniach, mamy skórę zniszczoną przez chlorowaną wodę basenową. Z wykorzystaniem oleju arganowego wykonywać można masaż ciała lub po prostu wetrzeć go w skórę po prysznicu czy kąpieli. Z uwagi na swój bardzo bogaty skład i szerokie właściwości, olej arganowy nadaje się także co pielęgnacji skóry niemowląt. Może być dodawany do kąpieli. Będzie świetnie chronił naszą skórę, jeśli nałożymy go przed i po opalaniu.

Na paznokcie i włosy

Doskonale sprawdza się też jako kosmetyk do pielęgnacji paznokci i skóry dokoła nich – paznokcie nie będą dzięki temu się rozdwajać i łamać, a skórki pękać nawet przy mrozie. Stosowany może być także na włosy. Wmasowany w skórę głowy odżywi cebulki włosowe i pozwoli zwalczyć łupież. Naniesiony na końcówki włosów, ochroni je przed rozdwajaniem.  Będzie stanowił więc świetną maskę do włosów suchych i zniszczonych; należy nanieść olej na włosy, na pół godziny schować je pod czepkiem i ręcznikiem, i dopiero po tym czasie zmyć.

Oczywiście, na rynku mamy też kosmetyki zawierające olej arganowy; bywa składnikiem kremów do twarzy z wyższej półki, olejków, w których stanowi jeden ze składników, na przykład obok oleju hibiskusowego, sezamowego i winogronowego. 

gorący temat
Newsletter
Wprowadź swój adres e-mail

Administratorem podanych powyżej danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Warszawie ( 02-255 ) przy ul. Krakowiaków 65. W razie wyrażenia zgody Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane przez PFM.PL S.A. w celu realizacji usługi newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ). Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie adresu e-mail jest dobrowolne, przy czym niezbędne do korzystania z newslettera.

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych ( tj. adres e-mail ) przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Warszawie ( 02-255 ) przy ul. Krakowiaków 65 w celu przesyłania newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ), zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2016 r. poz. 922 z późn. zm.).

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera zawierającego informacje handlowe w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (t.j. Dz. U. 2016 r. poz. 1030 z późn. zm.) na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na używanie przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Warszawie ( 02-255 ) przy ul. Krakowiaków 65 telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego zgodnie z art. 172 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 243 z późn. zm.).

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.
REJESTRACJA
Typ konta
Specjalizacja
 
 
Alergologia
Anestezjologia
Chirurgia
Dermatologia i wenerologia
Diabetolog
Endokrynologia
Farmakologia kliniczna
Gastroenterologia
Geriatria
Ginekologia
Hematologia
Immunologia
Internista
Kardiologia
Medycyna
Nefrologia
Okulistyka
Onkologia
Ortopedia
Otorynolaryngologia
Pediatria
POZ
Psychiatria
Reumatologia
Transplantologia
Urologia
Numer PWZ
Imię
Nazwisko
Adres e-mail (login)
Hasło
Powtórz hasło

Administratorem danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Warszawie, ul. Krakowiaków 65. Dane osobowe przetwarzane będą w zakresie dostępu i korzystania z Portalu, a także w celach handlowych, marketingowych, edukacyjnych i statystycznych i nie będą udostępniane innym odbiorcom, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2015 poz. 2135 ze zm.).

Użytkownicy Portalu mają prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania.

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji wskazanych wyżej celów.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych przeze mnie w toku rejestracji w zakresie dostępu i korzystania z Portalu.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach marketingowych produktów i usług własnych oraz podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach edukacyjnych.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach statystycznych.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących, zgodnie z Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (t.j. Dz. U. z 2013 r. poz. 1422, z 2015 r. poz. 1844).

Wyrażam zgodę na używanie automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego, zgodnie z ustawą Prawo telekomunikacyjne z dnia 16 lipca 2004 r. (t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 243, 827, 1198, z 2015 r. poz. 1069).

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Portalu Farmaceutyczno Medycznego i akceptuję jego postanowienia.

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.