Baza chorób - Choroby układu pokarmowego

pokaż wszystkie

VII. (a) Przewlekłe schorzenia wątroby i dróg żółciowych - rozpoznanie i wstępna profilaktyka

Spośród licznych i różnorodnych chorób wątroby i dróg żółciowych można wyodrębnić schorzenia charakteryzujące się przebiegiem przewlekłym, niekiedy wcześnie rozpoznanym, a nieraz trwających wiele lat. Ten rodzaj chorób może być z powodzeniem leczony preparatami ziołowymi, bowiem działają one łagodnie i bezpiecznie. Liczne rośliny lecznicze, które tu zostały omówione są od dawna znane jako specyficznie aktywne dla wątroby i dróg żółciowych, a w określonym wymiarze także na przewód pokarmowy lub na układ moczowy. Rośliny te, oprócz tradycyjnych wieloletnich informacji empirycznych mają obecnie pełną dokumentację naukową. Preparaty wytwarzane z tych roślin są analitycznie kontrolowane na zawartość określonych związków czynnych, co zapewnia im stałą niezmienną aktywność. Dlatego należy mieć do nich zaufanie, że nie zawiodą, jeśli będą prawidłowo dawkowane przez dostatecznie długi okres oraz jeśli pacjent zastosuje się do dodatkowych zaleceń, zwłaszcza do wytycznych lekarza nt. Racjonalnego odżywiania i stylu życia.  


  1. Schorzenia przewlekłe wątroby:   

- przewlekłe stany zapalne wątroby (hepatitis chronica) - toksyczne przewlekłe uszkodzenia wątroby (toxicosis hepatis) - stłuszczenie wątroby (steatosis hepatis) - pierwotna żółciowa marskość wątroby (cirrhoris biliaris primaria) - przewlekła marskość wątroby (cirrhoris hepatis) - stan po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby (syndroma post hepatitis) - zapalenie dróg żółciowych przewlekłe (cholangitis chronica) - zaburzenia ruchowości dróg żółciowych (dyskinesis biliaris) - kamica żółciowa (cholelithiasis) - zespół po usunięciu pęcherzyka żółciowego (syndroma post cholecystectomiam)

  
   2. Objawy niewydolności wątroby   

- objawy fizyczne: uczucie zmęczenia, alergiczna nadwrażliwość na pokarmy, zaburzenia trawienia pokarmów, zmiany oczne (zaczerwienienie, podkrążenia), bóle głowy i osłabienie pamięci, trudności zasypiania, język z żółtym nalotem i gorzki smak w ustach, skóra staje się bladożółta. - objawy psychiczne: irytacja, gniew, agresja bez istotnej przyczyny lub posępność, apatia, depresja.  

Wymienione objawy nie występują jednocześnie, również ich nasilenie jest zmienne w szerokich granicach. Jednak pojawienie się tego typu nasilonych objawów stanowi sygnał ostrzegawczy, którego nie należy lekceważyć, bowiem im wcześniej rozpoznamy przewlekłe schorzenie wątroby, czy dróg żółciowych i rozpoczniemy leczenie, tym krócej będzie ono trwało, a choroba stanie się mniej uciążliwa.  

Trudności diagnozy  

Są jednak osoby, które mają trudność w samoocenie niepokojących objawów, dlatego powinny zawierzyć spostrzegawczości otoczenia. Dobrze jest potwierdzić symptomy przewlekłego stanu zapalnego wątroby i /lub dróg żółciowych i wykluczyć inne schorzenia o zbliżonych objawach dzięki rozpoznaniu lekarskiemu oraz odpowiednim badaniom (np. Zbadaniu poziomu we krwi aminotransferaz, bilirubiny estryfikowanej, amylazy w moczu, czy scyntygrafii wątroby). Do dyspozycji osoby z objawami zaburzeń czynnościowych potwierdzonych badaniem lekarskim są dostępne liczne preparaty rośline i zioła lecznicze podane powyżej, ale oprócz nich ważne znaczenie mają prozdrowotne zalecenia opisane poniżej.

 
   3. Zalecenia żywieniowe w schorzeniach przewlekłych wątroby i dróg żółciowych  

1. Spożywać żywność zdrową ekologicznie, bez konserwantów, nie skażoną sztucznymi dodatkami lub chemicznymi związkami ochrony roślin. 2. Unikać spożywania czerwonego mięsa I wędlin silnie peklowanych, na korzyść mięsa drobiowego, cielęciny i ryb morskich. 3. Spożywać przetwory mleczne, zwłaszcza fermentowane (kefir, jogurt) oraz twarogi, gdyż są łatwo przyswajalne i służą W organizmie do wytwarzania związków białkowych. 4. Spożywać świeże lub mrożone owoce zawierające antocyjany – np. Czarne jagody, porzeczki, aronię, wiśnie, ciemne winogrona, gdyż mają one własności odtruwające organizm i chroniące przed agresywnymi rodnikami tlenowymi. 5. Spożywać surowe warzywa przyrządzane w różny sposób, także kiszone, gdyż zawierają roślinne enzymy trawienne; także mieszane surówki. 6. Spożywać chleb pełnoziarnisty oraz masło, wyłączyć i unikać margaryn i pokrewnych połączeń tłuszczowych ponieważ często zawierają one tzw. Trans kwasy tłuszczowe, szkodliwe dla zdrowia oraz dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. 7. Pić napar z zielonej herbaty, gdyż zawiera polifenole „wymiatające” z organizmu wolne rodniki tlenowe. Pić również soki owocowe, warzywne (np. Sok buraczany, marchwiowy, pomidorowy) lub mieszane; także wodę mineralną albo źródlaną – łącznie w ilości 6-8 szklanek dziennie, w lecie odpowiednio więcej.   Niniejsze wskazania żywieniowe mają charakter ogólny i skrócony. Szczegółowe informacje o prawidłowym prozdrowotnym żywieniu ogłosił w swoich publikacjach instytut żywności i żywienia w warszawie, a przekazywać je może lekarz lub dietetyk.  
  

4. Równowaga kwasowo-zasadowa  

Pokarmy które spożywamy zalicza się do kwaśnych lub zasadowych. Organizm człowieka wymaga, aby była w nim równowaga, czyli odczyn płynów ustrojowych i moczu powinien być najbliższy ph = 7. Im bardziej odczyn staje się kwaśny, np. Po długotrwałym wysiłku fizycznym lub spożywaniu potraw kwasorodnych, tym większy jest w organizmie nadmiar wolnych rodników tlenowych zagrażających naszemu zdrowiu. Dlatego uznaje się, że wszystkie płyny ustrojowe (oprócz żołądkowego) mają być alkaliczne – zaś prawidłowa dieta powinna zawierać 75% produktów alkalicznych i tylko 25% kwaśnych.   Zalety zdrowotne równowagi kwasowo-zasadowej
  

Przywrócenie i utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej ma wybitnie korzystny wpływ na przebieg wielu procesów biochemicznych zachodzących w organizmie, w szczególności na utrzymanie stabilnej homeostazy. Sprzyja to regularnej, poprawnej pracy poszczególnych narządów wewnętrznych, zwłaszcza wątroby, nerek, serca i mózgu, a także całego układu immunologicznego.  

 

Doc. Dr hab. Farm. Aleksander ożarowski

  

 

Tematy powiązane
Newsletter
Wprowadź swój adres e-mail

Administratorem podanych powyżej danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58. W razie wyrażenia zgody Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane przez PFM.PL S.A. w celu realizacji usługi newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ). Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie adresu e-mail jest dobrowolne, przy czym niezbędne do korzystania z newslettera.

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych ( tj. adres e-mail ) przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58 w celu przesyłania newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ), zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2016 r. poz. 922 z późn. zm.).

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera zawierającego informacje handlowe w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (t.j. Dz. U. 2016 r. poz. 1030 z późn. zm.) na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na używanie przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58 telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego zgodnie z art. 172 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 243 z późn. zm.).

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.
REJESTRACJA
Typ konta
Specjalizacja
 
 
Alergologia
Anestezjologia
Chirurgia
Dermatologia i wenerologia
Diabetolog
Endokrynologia
Farmakologia kliniczna
Gastroenterologia
Geriatria
Ginekologia
Hematologia
Immunologia
Internista
Kardiologia
Medycyna
Nefrologia
Okulistyka
Onkologia
Ortopedia
Otorynolaryngologia
Pediatria
POZ
Psychiatria
Reumatologia
Transplantologia
Urologia
Numer PWZ
Imię
Nazwisko
Adres e-mail (login)
Hasło
Powtórz hasło

Administratorem danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58. Dane osobowe przetwarzane będą w zakresie dostępu i korzystania z Portalu, a także w celach handlowych, marketingowych, edukacyjnych i statystycznych i nie będą udostępniane innym odbiorcom, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2015 poz. 2135 ze zm.).

Użytkownicy Portalu mają prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania.

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji wskazanych wyżej celów.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach marketingowych produktów i usług własnych oraz podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach statystycznych.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących, zgodnie z Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (t.j. Dz. U. z 2013 r. poz. 1422, z 2015 r. poz. 1844).

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Portalu Farmaceutyczno Medycznego i akceptuję jego postanowienia.

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.