Baza chorób - Alergia

pokaż wszystkie

Zwalczanie alergii: kroki 1 - diagnostyczny i 2 - terapeutyczny

KROK 1   - LIKWIDACJA PSEUDO-ALERGII     Zanim podejmiesz walkę z alergią pokarmową – sprawdź, czy objawy które obserwujesz nie są wywołane przez pseudoalergia, czyli przez inne patogenne przyczyny? Chodzi tutaj głównie o sprawdzenie metodami diagnostycznymi – czy nie bytują w Twoim organizmie chorobotwórcze bakterie, grzyby i pierwotniaki, które niekiedy wywołują pokrzywki, biegunki, itp. objawy.   W szczególności chodzi do testy diagnostyczne sprawdzające potencjalną obecność najbardziej rozpowszechnionych mikropasożytów wywołujących objawy pseudo-alergii. Są to: - candide, czyli kandydoza, zwana również drożdżycą - lamblioze - helicobacter pylorii   Słowem - rozpoznaj czy w/w mikropasożyty nie bytują w Twoim organizmie; a jeśli je rozpoznasz – zlikwiduj! Przykładowo testy na obecność helicobacter pylorii są łatwo dostępne i nawet w wolnej sprzedaży stosunkowo niedrogie. Natomiast leczenie helicobacter pylorii oraz drożdzcandidy może w wielu przypadkach opierać się na zastosowaniu odpowiedniej diety naturalnej i ziół. Lamblioza oraz glistnica wymagają ścisłej współpracy pacjenta z lekarzem specjalistą i leczenia farmakologicznego.    Należy też pamiętać o tym, że dieta współczesnego człowieka zawiera liczne pokarmy i napoje o dużej zawartości naturalnej substancji zwanej histaminą, której nadmiar w ustroju może wywołać  objawy pseudoalergii. Zdrowy człowiek toleruje bezobjawowo dzienną dawkę histaminy równą 175 mg - na kg masy ciała. Mało kto jednak wie, że taką dawkę przyjmujemy wypijając codziennie tylko 2 filiżanki kawy lub 3 szklanki herbaty! Toteż diagnozując przyczyny objawów alergii pokarmowej – pokrzywek, ki, biegunek, itp. – należy wykluczyć objawy pseudoalergia wywołanej konsumpcją popularnych wysoko histaminowych pokarmów i napojów.   Poniżej wymieniamy te produkty w których histamina występuje najobficiej. Są to:  - dojrzewające sery żółte i pleśniowe, -  ryby i konserwy rybne, - wędliny, - keczup, - piwo, - czerwone wino, SZAMPAN - kapusta kiszona, itp.         KROK 2- TERAPEUTYCZNY
  
A/ DIAGNOSTYKA I  DIETA ELIMINUJ¡CA ALERGIĘ LUB NIETOLERACJĘ POKARMOW¡
          B/ DIETA REGENERUJ¡CA BŁONĘ ŚLUZOW¡  JELIT      JEŚLI TWOJE OBJAWY CHOROBOWE WSKAZUJ¡ NA ALERGIĘ LUB NIETOLERACJĘ POKARMOW¡ CO CZĘSTO WI¡ŻE SIĘ Z POWAŻN¡ DEGENERACJ¡ ŚLUZÓWKI JELIT TO PODEJMIJ KOMPLEKSOWE DZIAŁANIA:

PO PIERWSZE
 -ZNAJD¬ PRZYCZYNY ALERGII DZIĘKI DOSTĘPNEJ DIAGNOSTYCE:
- testy skórne w wypadku alergii wziewnej są bardzo istotne w zastosowaniu zaleceń alergii krzyżowej - testy z krwi - dzienniczek objawów – notując w nim jaki pokarm spożyliśmy oraz czasokres po którym pojawią się widoczne objawy alergii – pokrzywka, biegunka, itp.    Pamiętaj, że najczęściej uczulają: - białko zwierzęce: jajo kurze, ryby, wieprzowina, wołowina, cięlęcina, drób. - niektóre pokarmy roślinne: orzechy, cytrusy, soja, marchew, seler - dodatki do żywności – barwniki, spulchniacze, zapachy, konserwanty, itp. - niektóre leki, np. salicylany, antybiotyki, itp. Ale również produkty, od których jesteś uzależniony   Jeśli rozpoznasz alergeny pokarmowe, które cię uczulają - opracuj z udziałem lekarza lub dyplomowanego dietetyka odpowiednią dietę eliminacyjną.   PO DRUGIE
– JEŚLI DODATKOWO CIERPISZ NA PONIŻSZE OBJAWY (A NIE ROZPOZNASZ ALERGENÓW POKARMOWYCH!) – ZRÓB TEST DIAGNOSTYCZNY WYKLUCZAJ¡CY CELIAKIĘ.
-niedobory stanu odżywiania ( krzywica, anemia, osteoporoza itd.) -współistniejace choroby autoimmunologiczne nerek, wątroby, trzustki, tarczycy -reumatoidalne zapalenie stawów -niepowodzenia ciążowe, bezpłodność Oraz wzdęcia, bóle brzucha, luźne stolce oraz nietolerancja laktozy    
Według Instytutu Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie istnieje możliwość zregenerowania uszkodzonej alergicznym procesem zapalnym śluzówki jelita cienkiego dietą bez glutenu, bez mleka i bez cukru.     W (tym) celu wzmocnienia efektów diety regeneracyjnej wprowadź następującą suplementację dla jelit: - po pierwsze stosuj wartościowy błonnik, jakim jest inulina - po drugie stosuj preparaty z bakterie kwasu mlekowego - po trzecie stosuj głównie tłuszcze omega-3 - po czwarte stosuj dietę rotacyjną - w wypadku alergii na wiele pokarmów ( Szczegóły w książce POKONAJ ALERGIĘ” – autorstwa mgr Bożeny Kropki – dyplomowanej dietetyk specjalizującej się w profilaktyce dietetycznej alergii pokarmowych u dzieci i dorosłych)

   
SZEŚÆ KROKÓW WYJŚCIA Z ALERGII
 - to zestaw porad opartych o naukową wiedzę oraz osobiste doświadczenie Autora Bożeny Kropki – dyplomowanego dietetyka specjalisty w walce a alergią pokarmową przy pomocy diety. Wskazówki pozwalają zwalczyć objawy alergii przy pomocy kompleksowych działań leczniczych – zwłaszcza dzięki:
● diecie eliminującej liczne alergeny pokarmowe;
● eliminowaniu alergenów wziewnych i iniekcyjnych;
● dzięki ziołom oczyszczającym organizm; ● suplementacji witamin.;
● wdrożeniu zdrowego stylu życia.
Dla pogłębienia wskazań 6 KROKÓW o wiedzę Autorki, w tym dla otrzymania zestawu diet eliminujących zagrożenie najczęstszymi alergenami pokarmowymi - Proponujemy Ci zakup książki „ Pokonaj Alergię”
Ogólne zalecenia diety regenerującej śluzówkę jelita cienkiego   (JEŚLI POTWIERDZISZ SWE PODEJRZENIE ALERGII LUB NIETOLERANCJI POKARMOWEJ – PODEJMIJ PRÓBĘ REGENERACJI BŁONY ŚLUZOWEJ DIET¡ BEZGLUTENOW¡, BEZMLECZN¡ I BEZ CUKRU.)       Pamiętaj, że w procesie regeneracji błony śluzowej jelit należy również (bezwzględnie) wykluczyć z diety produkty zawierające histaminę oraz te które ciebie uczulaja.najczęściej wnoszące ryzyko alergii lub nietolerancji pokarmowej:   Po pierwsze gluten– białko roślinne obecne w produktach zawierających pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies. Najwięcej glutenu zawiera pieczywo, makarony, kasze np. pęczak itp. Dieta bezglutenowa opiera się na takich produktach, jak: ryż naturalny, kasza jaglana, kasza kukurydziana, rosliny strączkowe. Produkty te gwarantują podaż witamin z gr B oraz błonnik.   (obficie w kaszach, makaronach, pieczywie z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa.  Zamiast w diecie preferujemy bezglutenowe produkty z ryżu, kukurydzy, soji, prosa, gryki, ziemniaków, fasoli i grochu. )   Uwaga! Celiakia – czyli nietolerancja na gluten może mieć charakter ukryty. Na przykład u osób u których ją zdiagnozowano w dzieciństwie może ponownie ujawnić się pod wpływem stresu, czy ciąży.   Po drugie wykluczamy białka mleka krowiego oraz innych zwierząt hodowlanych (mleko kocie, bawole, itp.)
Mleko krowie, ze względu na swe wysokie wartości odżywcze jest najważniejszym składnikiem żywienia niemowląt i małych dzieci. Jednak u znacznego odsetka z nich jest zarazem głównym alergenem pokarmowym. Może wywołać dolegliwe uczuleniowe objawy chorobowe takie jak: kolka, biegunka, wymioty, itp. Uczulenie na białka mleka krowiego stwierdza się u 1,8 - 7,5 % niemowląt, oraz u blisko 3 % dzieci do 4 roku życia. Uczulić się można również w dojrzałym wieku.
Główną przyczyną uczuleń na krowie mleko jest odmienność biochemiczna zawartego w nim białka od białka mleka wytwarzanego przez kobietę karmiącą. Mleko kobiece zawiera bowiem specyficzne białka serwatkowe ( 65%!), do których trawienia niemowlę jest dobrze przystosowane. Natomiast mleko krowie, jak i innych zwierząt kopytnych zawiera białka o całkiem innej budowie chemicznej, co powoduje że są dla niemowlęcia ciężkostrawne i mogą uczulać! Obecnie aż kilku frakcjom krowiego mleka przypisuje się właściwości alergizujące. Są to m.in.: beta-laktoglobulina - stanowiąca około 9% ogólnej zawartości białka; kazeina stanowiące około 79-80% ogólnej zawartości białka; alfa-laktoglobulina (1,5%), itp. Uczula zwłaszcza beta- laktoglobulina, której brak jest całkowicie w mleku kobiecym. Mechanizm uczulenia wynika z tego, że u części niemowląt jelita są tak bardzo cienkie (grubieją później z wiekiem!). Cienkie jelita nie chronią przed wnikaniem do krwi nie strawionych większych fragmentów obcych krowich białek. Organizm oseska postrzega w tych białkach intruza (antygen) i usiłuje go zwalczać! A to jest już reakcja uczuleniowa wywołująca dolegliwe objawy uczuleniowe.  Udokumentowano, że wielokrotnie większe (czyli ogromne) białka mleka krowiego – wobec cząstek białek serwatkowych z mleka matki są rozpoznawane przez niedoświadczony organizm dziecka, jako zarazek lub pasożyt (antygen) i silnie zwalczane. Do zwalczania niestrawionej beta-laktoglobuliny organizm dziecka wytwarza specjalne przeciwciała, które mogą dyżurować w pogotowiu przez wiele miesięcy. Toteż za każdym razem, kiedy dziecko w przyszłości wypije krowie mleko lub innym pokarm zawierający tę frakcję białek mogą się pojawić dolegliwe objawy reakcji alergicznej – kolka, biegunka, wymioty, itp. Należy przy tym pamiętać, że chociaż 80 do 90% dzieci "wyrasta" z alergii na krowie mleko po 3-4 roku życia to pozostałe nadal są uczulone. Co więcej skutki takiej alergizacji mogą mieć negatywne konsekwencje jeszcze po latach. Można się też liczyć z nietolerancją na mleko, która powoduje w organizmie alergika niekończące się katary i zatkany nos, problemy z zatokami, itp.   Po trzecie wykluczamy cukier spożywczy rafinowany – ( czyli z buraków cukrowych i trzciny cukrowej). Te cukier może bowiem niekiedy prowokować nietolerancję, a nawet alergię pokarmową u dzieci. Niszczy bowiem kosmki jelitowe, które zawierają komórki produkujące enzymy niezbędne dla rozkładu trawiennego i wchłaniania cennych składników odżywczych. Wchłanianie niestrawionych, złożonych kompleksów białkowych i innych – jak choćby wspomnianych białek mleka może spowodować nietolerancję lub alergię. Cukier rafinowany ma też szkodliwe dla jelit własności śluzotwórcze wywołujące nieinfekcyjne powikłania kataralne, zatokowe, itp. Ponadto cukier rafinowany stosowany systematycznie w dużych ilościach (cukierki, napoje słodzenie, itp.) wpływa niekorzystnie na układ nerwowy i odpornościowy dzieci.   Do końca życia należy unikać tzw. żywności wysoko przetworzonej– tj. w skład której wchodzą nie tylko chipsy, czy „uszlachetniane” sztucznymi smakami, utrwalaczami i zapachami czekoladki smakowe, słodzone napoje, smakowe serki i jogurty, ale ponadto rafinowany cukier, łuskany ryż, pozbawione błonnika pieczywo z białej mąki, w tym zwłaszcza ciasta i inne wypieki cukiernicze; jak też wędliny i konserwy z dużą ilością ulepszaczy, dodatków, stabilizatorów, barwników i konserwantów.         SPIS TREŚCI  - 6 KROKÓW WYJŚCIA Z ALERGII Rozdział 1  - WSTĘP - poznaj wroga o trzech obliczach , czyli krótki przewodnik po alergii Rozdział 2  - Poznaj pole walki – czyli o roli jelit dla organizmu Rozdział 3      - Krok 1 i 2 diagnostyka i terapia alergii Rozdział 4  - Krok 3 i 4 - zabiegi wspomagające walkę z alergią Rozdział 5  - Krok 5 i 6 - zabiegi utrwalające wyciszenie reakcji alergicznych        
SZEŚÆ KROKÓW WYJŚCIA Z ALERGII
 - to zestaw porad opartych o naukową wiedzę oraz osobiste doświadczenie Autora Bożeny Kropki – dyplomowanego dietetyka specjalisty w walce a alergią pokarmową przy pomocy diety. Wskazówki pozwalają zwalczyć objawy alergii przy pomocy kompleksowych działań leczniczych – zwłaszcza dzięki:
● diecie eliminującej liczne alergeny pokarmowe;
● eliminowaniu alergenów wziewnych i iniekcyjnych;
● dzięki ziołom oczyszczającym organizm; ● suplementacji witamin.;
● wdrożeniu zdrowego stylu życia.
Dla pogłębienia wskazań 6 KROKÓW o wiedzę Autorki, w tym dla otrzymania zestawu diet eliminujących zagrożenie najczęstszymi alergenami pokarmowymi - Proponujemy Ci zakup książki „ Pokonaj Alergię”
Tematy powiązane
Newsletter
Wprowadź swój adres e-mail

Administratorem podanych powyżej danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58. W razie wyrażenia zgody Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane przez PFM.PL S.A. w celu realizacji usługi newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ). Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie adresu e-mail jest dobrowolne, przy czym niezbędne do korzystania z newslettera.

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych ( tj. adres e-mail ) przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58 w celu przesyłania newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ), zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2016 r. poz. 922 z późn. zm.).

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera zawierającego informacje handlowe w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (t.j. Dz. U. 2016 r. poz. 1030 z późn. zm.) na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na używanie przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58 telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego zgodnie z art. 172 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 243 z późn. zm.).

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.
REJESTRACJA
Typ konta
Specjalizacja
 
 
Alergologia
Anestezjologia
Chirurgia
Dermatologia i wenerologia
Diabetolog
Endokrynologia
Farmakologia kliniczna
Gastroenterologia
Geriatria
Ginekologia
Hematologia
Immunologia
Internista
Kardiologia
Medycyna
Nefrologia
Okulistyka
Onkologia
Ortopedia
Otorynolaryngologia
Pediatria
POZ
Psychiatria
Reumatologia
Transplantologia
Urologia
Numer PWZ
Imię
Nazwisko
Adres e-mail (login)
Hasło
Powtórz hasło

Administratorem danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58. Dane osobowe przetwarzane będą w zakresie dostępu i korzystania z Portalu, a także w celach handlowych, marketingowych, edukacyjnych i statystycznych i nie będą udostępniane innym odbiorcom, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2015 poz. 2135 ze zm.).

Użytkownicy Portalu mają prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania.

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji wskazanych wyżej celów.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach marketingowych produktów i usług własnych oraz podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach statystycznych.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących, zgodnie z Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (t.j. Dz. U. z 2013 r. poz. 1422, z 2015 r. poz. 1844).

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Portalu Farmaceutyczno Medycznego i akceptuję jego postanowienia.

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.