Baza chorób - Alergia

pokaż wszystkie

Zapobieganie alergii pokarmowej



Jak zapobiegać wystąpieniu alergii i nietolerancji pokarmowej?

Jedynym skutecznym sposobem zapobiegania wystąpieniu alergii jest eliminacja z jadłospisów pokarmów będących przyczyną reakcji alergicznych. Alergen wykrywa się przy pomocy testów omówionych w rozdziale  "Wykrywanie alergenu pokarmowego".


W przypadku nietolerancji pokarmowej...

W przypadku nietolerancji pokarmowej często wystarcza zmniejszenie spożycia produktów źle tolerowanych. Najlepszym sposobem unikania alergenów jest spożywanie tylko tych produktów spożywczych lub ich komponentów, których skład dokładnie znamy.



Gdy coś jemy po raz pierwszy

Natomiast w przypadku zetknięcia się z nieznanym produktem należy dokładnie przeczytać jego skład umieszczony na ulotce. Pozwoli to na uniknięcie zetknięcia się z alergenem. Kiedy spożywamy posiłek poza domem, należy pytać o skład potrawy i zastosowane metody kulinarne, a w razie wątpliwości zrezygnować z niej.


Korzystamy z pomocy dietetyka i lekarza

Rolą lekarza lub dietetyka jest takie zaplanowanie diety, aby unikanie produktów powodujących alergię lub nietolerancję nie powodowało niedoboru niezbędnych dla ustroju składników pokarmowych. Zazwyczaj udaje się to osiągnąć bez większych problemów, ale niekiedy trzeba stosować w tych przypadkach odpowiednią suplementację.
W przypadku wystąpienia silnej reakcji alergicznej należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem lub wezwać pogotowie ratunkowe.


Czy producenci żywności mają wpływ na występowanie alergii i nietolerancji pokarmowej?

Alergia pokarmowa jest obecnie uznawana za ważne zagadnienie związane z zapewnieniem bezpieczeństwa żywności. Zadaniem przemysłu spożywczego jest podjęcie wszelkich kroków, aby osoby cierpiące na alergię pokarmową mogły dokonywać bezpiecznych wyborów żywieniowych. Przy doborze składników produktów spożywczych producenci powinni brać pod uwagę zawartość w nich substancji o silnym potencjalnym działaniu alergizującym i możliwość ich wzajemnego oddziaływania na siebie. Problemy te są szczegółowo regulowane w podręcznikach Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz w Systemie Analizy Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP).


Znakowanie produktów spożywczych w aspekcie alergii pokarmowej

Właściwe organizacje międzynarodowe (w tym Komisja Europejska i Komisja Kodeksu Żywieniowego) opracowują naukowe podstawy znakowania produktów spożywczych zawierających potencjalne alergeny. Do grupy głównych alergenów zaliczono orzechy ziemne, włoskie i laskowe, ryby, soję, mleko krowie, jaja, pszenicę oraz sezam.
Obowiązujące regulacje prawne nie obligują producentów do umieszczania na opakowaniu produktu informacji, że może on powodować alergię. Natomiast etykieta powinna zawierać listę wszystkich składników produktu. Pozwala to osobom cierpiącym na alergię unikać produktów dla nich niebezpiecznych. W rzeczywistości przepisy są nie do końca "szczelne". Niektóre produkty są zwolnione z obowiązku szczegółowego zestawienia ich składu; dotyczy to na przykład niektórych serów i napojów alkoholowych. Ponadto substancje dodatkowe, które nie mają znaczenia technologicznego w końcowym produkcie ale są obecne w składnikach użytych do jego wytworzenia, również mogą być pomijane. Obecnie trwają prace nad modyfikacją tych przepisów zgodnie z regułą mówiącą, że nadrzędną zasadą produkcji i dystrybucji produktów spożywczych jest zapewnienie bezpieczeństwa konsumenta. Niektórzy producenci dostarczają listy produktów nie zawierających określonych alergenów. Zestawienia te mogą one być przydatne dla alergików i ich rodzin.


Przygotował:
dr n. med Janusz Ciok
Instytut Żywności i Żywienia
 
   
 
 
Tematy powiązane
Newsletter
Wprowadź swój adres e-mail

Administratorem podanych powyżej danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58. W razie wyrażenia zgody Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane przez PFM.PL S.A. w celu realizacji usługi newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ). Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie adresu e-mail jest dobrowolne, przy czym niezbędne do korzystania z newslettera.

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych ( tj. adres e-mail ) przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58 w celu przesyłania newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ), zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2016 r. poz. 922 z późn. zm.).

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera zawierającego informacje handlowe w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (t.j. Dz. U. 2016 r. poz. 1030 z późn. zm.) na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na używanie przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58 telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego zgodnie z art. 172 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 243 z późn. zm.).

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.
REJESTRACJA
Typ konta
Specjalizacja
 
 
Alergologia
Anestezjologia
Chirurgia
Dermatologia i wenerologia
Diabetolog
Endokrynologia
Farmakologia kliniczna
Gastroenterologia
Geriatria
Ginekologia
Hematologia
Immunologia
Internista
Kardiologia
Medycyna
Nefrologia
Okulistyka
Onkologia
Ortopedia
Otorynolaryngologia
Pediatria
POZ
Psychiatria
Reumatologia
Transplantologia
Urologia
Numer PWZ
Imię
Nazwisko
Adres e-mail (login)
Hasło
Powtórz hasło

Administratorem danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58. Dane osobowe przetwarzane będą w zakresie dostępu i korzystania z Portalu, a także w celach handlowych, marketingowych, edukacyjnych i statystycznych i nie będą udostępniane innym odbiorcom, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2015 poz. 2135 ze zm.).

Użytkownicy Portalu mają prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania.

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji wskazanych wyżej celów.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach marketingowych produktów i usług własnych oraz podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach statystycznych.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących, zgodnie z Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (t.j. Dz. U. z 2013 r. poz. 1422, z 2015 r. poz. 1844).

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Portalu Farmaceutyczno Medycznego i akceptuję jego postanowienia.

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.