Baza chorób - Alergia

pokaż wszystkie

Nietolerancja pokarmowa



Nietolerancja pokarmowa może powodować wystąpienie objawów bardzo podobnych do alergii pokarmowej (w tym nudności i wymiotów, biegunki, wzdęcia brzucha).



Jakie są objawy nietoleracji pokarmowej?

Jednak mechanizm nietoleracji pokarmowej jest inny, niż alergii pokarmowej - nie jest w nim zaangażowany układ odpornościowy organizmu. Nietolerancja na pokarm lub składnik pokarmu pojawia się wówczas, gdy organizm nie może prawidłowo strawić lub wchłonąć tego składnika, bowiem np. nie posiada jakiegoś ważnego enzymu niezbędnego w jego metabolizmie. O ile osoby z alergią pokarmową powinny całkowicie wyeliminować uczulający składnik ze swej diety, to osoby z nietolerancją zwykle nie mają dolegliwości po spożyciu niewielkich ilości źle tolerowanego produktu. Wyjątkiem jest nietolerancja glutenu.


Co jest najczęstszą przyczyną nietolerancji pokarmowej?

Są dwie najczęściej występujące przyczyny nietolerancji pokarmowej:
-   nietolerancja laktozy
-   nietolerancja  glutenu.


Nietolerancja laktozy

Laktoza jest cukrem znajdującym się w mleku. Zalicza się ją do dwucukrów, ponieważ składa się z cząsteczki glukozy i galaktozy. Obecny w jelicie cienkim enzym nazywany laktazą powoduje rozłożenie laktozy na cukry proste, które wchłaniają się poprzez ścianę jelita do krwioobiegu. Natomiast w przypadku niedoboru laktazy część laktozy pozostaje niestrawiona. Po przejściu do jelita grubego podlega ona procesom fermentacyjnym, będąc pożywieniem bakterii jelitowych. Wynikiem tych procesów jest uwalnianie dużych ilości gazów jelitowych, uczucie wzdęcia brzucha, ból brzucha i biegunka.
W Europie stosunkowo rzadko spotyka się niedobór laktazy. Dużo częściej występuje on na Środkowym Wschodzie, w Indiach i niektórych krajach afrykańskich. Ocenia się, że około 70% dorosłych ludzi na całym świecie nie wytwarza wystarczających ilości laktazy i ma różnie nasilone objawy nietolerancji laktozy. W Europie częstość nietolerancji laktozy ocenia się na około 5% dorosłej populacji.Ilość mleka i produktów mlecznych, które powodują objawy, może się bardzo różnić.
Wiele osób z nietolerancją może bez przykrych następstw wypić szklankę mleka, natomiast objawy pojawiają się po zjedzeniu talerza zupy mlecznej. Większość gatunków sera oraz jogurty i kefiry są zwykle lepiej tolerowane niż mleko. Tłumaczy to rozpowszechnienie zwyczaju picia produktów mlecznych poddanych fermentacji na tych obszarach globu, gdzie niedobór laktazy jest najczęstszy. Warto zwrócić uwagę na fakt, iż nietolerancję laktozy można zmniejszyć poprzez regularne przyjmowanie małych ilości produktów zawierających laktozę. W ten sposób pobudza się błonę śluzową jelit do produkcji laktazy.


Nietolerancja glutenu

Gluten jest białkiem obecnym w ziarnach zbóż: pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa (znaczenie tego ostatniego zboża budzi kontrowersje i jest obecnie przedmiotem badań). Nietolerancja glutenu jest nazywana również chorobą trzewną lub enteropatią glutenowo-zależną. Dotyczy ona w różnych społecznościach w Europie od 1/300 do 1/2000 osób.
Choroba trzewna jest chorobą przewlekłą. Bywa rozpoznawana w każdym wieku, chociaż najczęściej ujawnia się u dzieci i młodych dorosłych. Jeżeli chory z nietolerancją glutenu spożywa regularnie produkty zbożowe, to dochodzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego, która traci zdolność wchłaniania składników odżywczych (białka, węglowodanów, tłuszczów, składników mineralnych i witamin) ze światła jelit do krwi. Chorzy cierpią na biegunkę, wzdęcia i przelewania w jamie brzusznej, często chudną. Jedynym sposobem na opanowanie tych objawów jest zastosowanie diety eliminacyjnej - z wykluczeniem produktów zbożowych. Jest ona nazywana dietą bezglutenową. Skrupulatne jej przestrzeganie pozwala na odbudowę błony śluzowej jelita i ustąpienie dolegliwości.
Ostatnio prowadzone są badania, których celem jest ustalenie sekwencji aminokwasów glutenu powodujących chorobę trzewną. Rezultaty tych badań mogą w przyszłości być przydatne dla wynalezienia odmian zbóż, które nie będą powodować nietolerancji pokarmowej.


Nietolerancja dodatków do żywności


Substancje dodatkowe znajdujące się w różnych produktach spożywczych są dobrze tolerowane przez większość ludzi. Jednak niektóre osoby przejawiają nadwrażliwość np. na niektóre barwniki lub siarczyny. Nazwy stosowanych substancji dodatkowych są wymienione na etykietach produktów spożywczych (są one oznaczane literą E i trzycyfrową liczbą). Dlatego osoby z nadwrażliwością na te składniki stosunkowo łatwo mogą ich unikać.


Przygotował:
dr n. med Janusz Ciok
Instytut Żywności i Żywienia
Tematy powiązane
Newsletter
Wprowadź swój adres e-mail

Administratorem podanych powyżej danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58. W razie wyrażenia zgody Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane przez PFM.PL S.A. w celu realizacji usługi newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ). Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie adresu e-mail jest dobrowolne, przy czym niezbędne do korzystania z newslettera.

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych ( tj. adres e-mail ) przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58 w celu przesyłania newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ), zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2016 r. poz. 922 z późn. zm.).

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera zawierającego informacje handlowe w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (t.j. Dz. U. 2016 r. poz. 1030 z późn. zm.) na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na używanie przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58 telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego zgodnie z art. 172 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 243 z późn. zm.).

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.
REJESTRACJA
Typ konta
Specjalizacja
 
 
Alergologia
Anestezjologia
Chirurgia
Dermatologia i wenerologia
Diabetolog
Endokrynologia
Farmakologia kliniczna
Gastroenterologia
Geriatria
Ginekologia
Hematologia
Immunologia
Internista
Kardiologia
Medycyna
Nefrologia
Okulistyka
Onkologia
Ortopedia
Otorynolaryngologia
Pediatria
POZ
Psychiatria
Reumatologia
Transplantologia
Urologia
Numer PWZ
Imię
Nazwisko
Adres e-mail (login)
Hasło
Powtórz hasło

Administratorem danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58. Dane osobowe przetwarzane będą w zakresie dostępu i korzystania z Portalu, a także w celach handlowych, marketingowych, edukacyjnych i statystycznych i nie będą udostępniane innym odbiorcom, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2015 poz. 2135 ze zm.).

Użytkownicy Portalu mają prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania.

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji wskazanych wyżej celów.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych przeze mnie w toku rejestracji w zakresie dostępu i korzystania z Portalu.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach marketingowych produktów i usług własnych oraz podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach edukacyjnych.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach statystycznych.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących, zgodnie z Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (t.j. Dz. U. z 2013 r. poz. 1422, z 2015 r. poz. 1844).

Wyrażam zgodę na używanie automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego, zgodnie z ustawą Prawo telekomunikacyjne z dnia 16 lipca 2004 r. (t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 243, 827, 1198, z 2015 r. poz. 1069).

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Portalu Farmaceutyczno Medycznego i akceptuję jego postanowienia.

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.