Baza chorób - Alergia

pokaż wszystkie

Krok 5 i 6 - Zabiegi utrwalające wyciszenie reakcji alergicznych

    KROK 5
- NABYWANIE W MIARĘ UPLYWU CZASU TOLERANCJI
NA POKARMY WCZEŚNIEJ UCZULAJ¡CE
  Piąty krok zaczyna się po uprzednim wyciszeniu reakcji alergicznych na alergeny pokarmowe przy pomocy 4 wcześniejszych kroków i oznacza stopniowe i bezpieczne wprowadzanie do diety niektórych produktów dotąd uczulających o znacznych walorach odżywczych i smakowych.   ZASADY WPROWADZANIA PRODUKTÓW WCZEŚNIEJ UCZULAJ¡CYCH   - każdy nowy produkt wprowadzaj co 7 dni – zapisuj reakcje organizmu w dzienniczku objawów   - wprowadzanie glutenu do jadłospisu – wg. schematu i wskaźników regeneracji śluzówki jelita cienkiego - wprowadzanie do diety produktów zawierających histaminę – zacznij od pomidora ekologicznego, po tym można wprowadzić truskawkę ekologiczną. - dopiero po pół roku wprowadź di diety inne produkty zawierające histaminę - takie produkty, jak: banan, białko jaja kurzego – bezpiecznie możesz wprowadzić dopiero do jadłospisu po trzech latach od wyciszenia się reakcji alergicznych. - takie produkty wysokohistaminowe, jak: wędliny, żółte sery i czekoladę – nawet po trzech latach od wyciszenia reakcji uczuleniowych – spożywaj tylko okazyjnie.       KROK 6
 - UTRZYMANIE EFEKTÓW LECZNICZYCH
  KATECHIZM ALERGIKA SŁUŻACY STAŁEMU UTRZYMANIU EFEKTU ODCZULENIA:   1. Unikaj żywności przetworzonej, w tym też wysokohistaminowej. 2. Wprowadź urozmaiconą dietę. 3. Zastosuj umiarkowanie w jedzeniu i piciu. 4. Uprawiaj sport. 5. Unikaj rozgoryczenia i niepotrzebnego stresu. 6. Unikaj późnych godzin snu.   KRÓTKI KOMENTARZ DO KATECHIZMU ALERGIKA   Zalecenie unikania wysoko przetworzonych produktów spożywczych jakimi są konserwanty żywności, sztuczne barwniki, dodatki smakowe, dopełniacze masy i konsystencji produktu i ulepszacze wyglądu - omówiliśmy już w poprzednich krokach walki z alergią.
Podsumowując,  podkreślmy jeszcze raz, że wysoko przetworzone produkty spożywcze są kondensatem syntetycznych substancji chemicznych obcych dla naszego organizmu. Zawarte w nich związki chemiczne często dezorientują swym składem układ odpornościowy, który pomyłkowo dopatruje się w nich zarazków – czyli chorobotwórczych bakterii, wirusów, pasożytów i ich toksyn. Skutkiem takich pomyłek są reakcje uczuleniowe i dokuczliwe objawy alergii, takie jak bóle brzucha, biegunki, wymioty, wysypki i pokrzywki. Ograniczają one alergika bądź wyłączają czasowo z pracy i normalnego życia. Nie leczona alergia poprzez swe nawracające objawy stale drażni i stopniowo osłabia układ odpornościowy, co w konsekwencji nadwyręża i poważnie osłabia zdrowie oraz może doprowadzić do niebezpiecznych powikłań takich jak np. dołączenie się do objawów pokarmowych – objawów skórnych; astma, itp.   Wskazana jest też dieta – urozmaicona.    Urozmaicona, czyli taka która zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu białka – zwłaszcza zawierające tzw. aminokwasy egzogenne; ponadto cenne dla zdrowia tłuszcze nienasycone oraz komplet witamin i minerałów. Ale przy tym dieta umiarkowana - czyli  dostosowana do indywidualnych potrzeb kalorycznych. Nadmiar kalorii w diecie zagraża otyłością wytwarzająca toksyczny dla zdrowia tłuszcz brzuszny oraz zespołem metabolicznym z jego groźnymi powikaniemi jakimi są choroby serca i krążenia oraz cukrzyca.   Dlaczego ruch jest taki ważny w walce z alergią?   • Ruch wpływa na dotlenienie organizmu, zwiększając ilość hemoglobiny we krwi, która jest odpowiedzialna za przenoszenie cząsteczek tlenu. • Działa odstresująco. Jeśli nie wierzysz, zapytaj narciarza, który pędzi z dużą szybkością po oblodzonym stoku, pomimo świadomości zagrożenia - to jest właśnie adrenalina. • Wpływa na regulacje tkanki tłuszczowej (tkanka tłuszczowa jest największym rezerwuarem toksyn w organizmie człowieka). • Wpływa na lepsze ukrwienie narządów wewnętrznych, a także narządów ruchu (m.in. stawów) oraz serca.   Dlaczego sen jest taki ważny w walce z alergia?   W czasie snu wydziela się melatonina, która: • hamuje rozwój guzków hormonozależnych • stymuluje limfocyty NK   UWAGI KOŃCOWE:   Zastosowanie programu ,,Sześć kroków wyjścia z alergii" wyciszy lub całkowicie zlikwiduje objawy alergii. Ale pamiętaj, ze alergia to już przelana i dobrze już zapamiętana przez organizm zawartość dzbana pełnego czynników alergizujących takich jak: zły pokarm, stres, brak ruchu, brak optymalnych godzin snu, itp. Dlatego powinieneś szczególnie zadbać o zalecaną prozdrowotną profilaktykę alergii blokującą te w/w patogenne czynniki – czyli: o detoksykację organizmu ziołami, preferowanie umiarkowanego ruchu na co dzień; kształtowanie umiejętności radzenia sobie ze stresem oraz dbanie o prawidłowe godziny snu. Na koniec, co oczywiste – trzeba zadbać o dietę leczniczo-profilaktyczną opartą na eliminacji produktów uczulających oraz preferującą pokarmy produkowane ekologicznie oraz produkty spożywcze nisko przetworzone – takie jak np. pieczywo i kasze z grubego przemiału, gotowane mięso, surowe i mrożone warzywa i owoce, itp. Należy unikać produktów pełnych konserwantów i chemicznych ulepszaczy, jakie wdrożył przemysł do wędlin, wielu słodyczy i wyrobów cukierniczych, budyniów, galaretek, itp. Jeżeli będziesz zadawał sobie pytanie, czy dany produkt jest dla Ciebie bezpieczny - przeanalizuj sobie w myślach, czy nasi Dziakowie mieli do niego dostęp. Pamiętaj - nie ważne jest na co skusisz się od czasu do czasu, ważne czy codziennie jesz zdrowe produkty!        .    SPIS TREŚCI  - 6 KROKÓW WYJŚCIA Z ALERGII Rozdział 1  - WSTĘP - poznaj wroga o trzech obliczach , czyli krótki przewodnik po alergii Rozdział 2  - Poznaj pole walki – czyli o roli jelit dla organizmu Rozdział 3      - Krok 1 i 2 diagnostyka i terapia alergii Rozdział 4  - Krok 3 i 4 - zabiegi wspomagające walkę z alergią Rozdział 5  - Krok 5 i 6 - zabiegi utrwalające wyciszenie reakcji alergicznych       .  
SZEŚÆ KROKÓW WYJŚCIA Z ALERGII
 - to zestaw porad opartych o naukową wiedzę oraz osobiste doświadczenie Autora Bożeny Kropki – dyplomowanego dietetyka specjalisty w walce a alergią pokarmową przy pomocy diety. Wskazówki pozwalają zwalczyć objawy alergii przy pomocy kompleksowych działań leczniczych – zwłaszcza dzięki:
● diecie eliminującej liczne alergeny pokarmowe;
● eliminowaniu alergenów wziewnych i iniekcyjnych;
● dzięki ziołom oczyszczającym organizm; ● suplementacji witamin.;
● wdrożeniu zdrowego stylu życia.
Dla pogłębienia wskazań 6 KROKÓW o wiedzę Autorki, w tym dla otrzymania zestawu diet eliminujących zagrożenie najczęstszymi alergenami pokarmowymi - Proponujemy Ci zakup książki „ Pokonaj Alergię”

 

Tematy powiązane
Newsletter
Wprowadź swój adres e-mail

Administratorem podanych powyżej danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58. W razie wyrażenia zgody Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane przez PFM.PL S.A. w celu realizacji usługi newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ). Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie adresu e-mail jest dobrowolne, przy czym niezbędne do korzystania z newslettera.

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych ( tj. adres e-mail ) przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58 w celu przesyłania newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ), zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2016 r. poz. 922 z późn. zm.).

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera zawierającego informacje handlowe w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (t.j. Dz. U. 2016 r. poz. 1030 z późn. zm.) na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na używanie przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58 telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego zgodnie z art. 172 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 243 z późn. zm.).

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.
REJESTRACJA
Typ konta
Specjalizacja
 
 
Alergologia
Anestezjologia
Chirurgia
Dermatologia i wenerologia
Diabetolog
Endokrynologia
Farmakologia kliniczna
Gastroenterologia
Geriatria
Ginekologia
Hematologia
Immunologia
Internista
Kardiologia
Medycyna
Nefrologia
Okulistyka
Onkologia
Ortopedia
Otorynolaryngologia
Pediatria
POZ
Psychiatria
Reumatologia
Transplantologia
Urologia
Numer PWZ
Imię
Nazwisko
Adres e-mail (login)
Hasło
Powtórz hasło

Administratorem danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58. Dane osobowe przetwarzane będą w zakresie dostępu i korzystania z Portalu, a także w celach handlowych, marketingowych, edukacyjnych i statystycznych i nie będą udostępniane innym odbiorcom, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2015 poz. 2135 ze zm.).

Użytkownicy Portalu mają prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania.

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji wskazanych wyżej celów.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach marketingowych produktów i usług własnych oraz podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach statystycznych.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących, zgodnie z Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (t.j. Dz. U. z 2013 r. poz. 1422, z 2015 r. poz. 1844).

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Portalu Farmaceutyczno Medycznego i akceptuję jego postanowienia.

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.