Baza chorób - Alergia

pokaż wszystkie

Jaki pokarm najczęściej uczula?



Alergia ujawnia się już u niemowląt

 Naczęstsza jest alergia na białko mleka krowiego występująca u małych dzieci, zwłaszcza w rodzinach z wywiadem alergicznym. Ocenia się, że dotyczyć może co 20-ego niemowlęcia. Ponadto powodują alergię: jaja, soja, pszenica, skorupiaki, owoce jagodowe (truskawki), maliny, itp, orzechy ziemne i orzechy włoskie. Trzeba wiedzieć, że alergia może jednak dotyczyć niemal każdego produktu spożywczego lub jego składnika.




Alergia na białko mleka krowiego

Alergia na białko mleka krowiego występuje najczęściej u małych dzieci, zwłaszcza w rodzinach z wywiadem alergicznym. Ocenia się, że dotyczy ona 0,5 do 4% niemowląt a jej częstość maleje wraz z wiekiem. Najczęściej występujące objawy to wymioty i biegunka, chociaż nierzadko występuje również szereg innych dolegliwości. Ten rodzaj alergii na szczęście powoduje na ogół tylko krótkotrwałe objawy. Alergia na mleko zdecydowanie rzadziej występuje u starszych dzieci i osób dorosłych.


Alergenność mleka można zmniejszyć...

Alergenność mleka można wyraźnie zmniejszyć przy pomocy różnych sposobów technologicznych. Na przykład podgrzanie mleka denaturuje niektóre białka mleka, zmniejszając ich właściwości uczulające. Dlatego niektóre osoby uczulone na mleko krowie dobrze znoszą mleko przegotowane lub mleko w proszku. Inną przydatną technologią jest zastosowanie enzymów, które trawią białka mleka z wytworzeniem krótkołańcuchowych peptydów. Natomiast w produktach zawierających mleko poddane fermentacji, takich jak jogurt lub fermentowane sery, struktura białka zmienia się w małym stopniu; dlatego mogą one powodować wystąpienie objawów alergicznych u osób uczulonych na mleko krowie.


Uczulony na mleko musi je wyeliminować z diety

Jeżeli rozpoznanie alergii na jakiś składnik mleka krowiego zostało udowodnione, to powinno ono być wyłączone z diety. Zasadniczym problemem w takich przypadkach jest zapewnienie dostarczenia organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, których źródłem jest zazwyczaj mleko. Dotyczy to zwłaszcza wapnia, magnezu, witaminy A, D oraz B2 i B12. Dobrym źródłem wapnia są m. in. ryby w puszce (np. sardynki lub łosoś) jedzone wraz z ościami oraz gotowane warzywa liściaste (np. brokuły).


Alergia na orzechy

Uczulenie na orzechy może być poważnym problemem zdrowotnym, ponieważ pojawia się we wczesnym wieku, może trwać przez całe życie i może powodować wystąpienie ciężkich objawów alergii, w tym wstrząsu anafilaktycznego. Orzechy ziemne i, nieco rzadziej, orzechy włoskie, laskowe, orzechy brazylijskie oraz migdały mogą wywołać objawy alergiczne nawet jeśli dawka alergenu była minimalna. Czasem może wystarczyć kontakt z orzechem poprzez skórę lub inhalacja powietrza zawierającego drobiny orzechów. W łagodnej postaci alergia przejawia się jako uczucie swędzenia skóry, wystąpienie wysypki skórnej oraz pojawienie się obrzęku warg lub języka. Zdarzają się jednak również przypadki wstrząsu na skutek reakcji anafilaktycznej. Notowano nawet przypadki zgonu na skutek wstrząsu. Osoby uczulone na orzechy powinny unikać wszelkiego z nimi kontaktu. Ze względu na możliwość wystąpienia ciężkich objawów zaleca się, aby były one zaopatrzone w adrenalinę - lek stosowany w leczeniu wstrząsu anafilaktycznego.


Inne częste alergeny pokarmowe

Do innych produktów spożywczych często będących przyczyną alergii pokarmowej zalicza się owoce, warzywa strączkowe (w tym soję), jaja, owoce morza (kraby, homary, małże, raki), ryby, ziarna sezamu, ziarna słonecznika, mak i musztardę. Zdolność alergizująca niektórych alergenów zanika w trakcie różnych zabiegów kulinarnych (np. po przegotowaniu), co jest związane z rozbiciem struktur białkowych. Jednak w przypadku niektórych białek ich właściwości alergizujących nie udaje się zlikwidować za pomocą fermentacji, poddawania procesom enzymatycznym czy gotowaniu przy utrzymywaniu wysokiego ciśnienia. Problemy mogą pojawiać podczas jedzenia poza domem; w wielu przypadkach nie można być pewnym, czy w zamawianym daniu na pewno nie ma alergenu.


Przygotował:
dr n. med Janusz Ciok
Instytut Żywności i Żywienia
Tematy powiązane
Newsletter
Wprowadź swój adres e-mail

Administratorem podanych powyżej danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58. W razie wyrażenia zgody Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane przez PFM.PL S.A. w celu realizacji usługi newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ). Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie adresu e-mail jest dobrowolne, przy czym niezbędne do korzystania z newslettera.

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych ( tj. adres e-mail ) przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58 w celu przesyłania newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ), zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2016 r. poz. 922 z późn. zm.).

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera zawierającego informacje handlowe w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (t.j. Dz. U. 2016 r. poz. 1030 z późn. zm.) na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na używanie przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58 telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego zgodnie z art. 172 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 243 z późn. zm.).

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.
REJESTRACJA
Typ konta
Specjalizacja
 
 
Alergologia
Anestezjologia
Chirurgia
Dermatologia i wenerologia
Diabetolog
Endokrynologia
Farmakologia kliniczna
Gastroenterologia
Geriatria
Ginekologia
Hematologia
Immunologia
Internista
Kardiologia
Medycyna
Nefrologia
Okulistyka
Onkologia
Ortopedia
Otorynolaryngologia
Pediatria
POZ
Psychiatria
Reumatologia
Transplantologia
Urologia
Numer PWZ
Imię
Nazwisko
Adres e-mail (login)
Hasło
Powtórz hasło

Administratorem danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58. Dane osobowe przetwarzane będą w zakresie dostępu i korzystania z Portalu, a także w celach handlowych, marketingowych, edukacyjnych i statystycznych i nie będą udostępniane innym odbiorcom, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2015 poz. 2135 ze zm.).

Użytkownicy Portalu mają prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania.

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji wskazanych wyżej celów.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach marketingowych produktów i usług własnych oraz podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach statystycznych.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących, zgodnie z Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (t.j. Dz. U. z 2013 r. poz. 1422, z 2015 r. poz. 1844).

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Portalu Farmaceutyczno Medycznego i akceptuję jego postanowienia.

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.