Baza chorób - Alergia

pokaż wszystkie

Histamina i alergia

Czym jest histamina dla organizmu?

Histamina to wydzielany przez nasz ustrój związek chemiczny - tzw. eterocykliczna amina pochodna imidazolu. Związek ten wywołuje kilka reakcji w organiźmie. Po pierwsze jako mediator zapalenia może wywołać silną reakcję zapalną w niektórych narządach. Może też zwiększać przepuszczalność najmniejszych naczyń żylnych oraz rozszerzać naczynia krwionośne. Zbyt duże wydzielanie histaminy - wywołane silną reakcją alergiczną powoduje obfite wysięki surowicy krwi do tkanek oraz obrzęki. W w wyniku tego pojawia się zaczerwienienie, lokalny lub ogólny stan zapalny. Histamina może też działać jako tzw. neuroprzekaźnik. Wówczas działa na tzw. receptory H2 w naszym sercu powodując np. przyspieszenie tętna i zwiększenie wydajności jego pracy. Ponadto pobudza wydzielanie soków trawiennych w żołądku, itp. Histaminę organizm sam może go wytwarzać i magazynować w komórkach odpornościowych. Może też ją wchłonąć z pokarmów które w ten związek obfitują.

Objawy chorobowe w reakcji na obfity wylew histaminy do tkanek

Histamina jest mediatorem zapalenia kreującym przebieg niebezpiecznej dla zdrowia reakcji alergicznej. W reakcji na alergen –  histamina wylewa się z ziarnistości niektórych ludzkich komórek odpornościowych i silnie podrażnia błony śluzowe jelit, nosa, oskrzeli płuc oraz tkankę skórną. Odpowiednio do tych lokalizacji wywołuje chorobowe objawy: pokrzywkę skórną, biegunkę, katar alergiczny (sienny, całoroczny), astmę. Najbardziej niebezpieczny dla zdrowia jest tzw. wstrząs anafilaktyczny, jaki u niektórych alergików może wystąpić po ukąszeniu osy, czy pszczoły. Podczas tego wstrząsu obfity wylew histaminy powoduje gwałtowne rozszerzenie się naczyń krwionośnych i nagły spadek ciśnienia krwi, co w ekstremalnych sytuacjach może prowadzić to do zgonu. Antidotum na tę reakcję jest np. jak najwcześniej wstrzyknięta domięśniowo adrenalina, jaką osoba wysoce zagrożona powinna przy sobie nosić.

Histamina - alergia wziewna i skórna
 
U osób obciążonych alergią układ odpornościowy z nieznanych dokładnie powodów "myli" niewinne np. pyłki kwiatowe, cząstki pokarmu i inne alergeny z groźnymi agresorami dla zdrowia. Mobilizuje więc do walki nie tylko jak najwięcej komórek odpornościowych. Wytwarza również specjalne przeciwciała znaczące obecność pozornego wroga. Dzięki temu kolejny kontakt z alergenem-pyłkiem, odchodami roztoczy, sierścią zwierzęcia, itp. jest natychmiast rozpoznawalny i wywołuje lawinową reakcję gotowych przeciwciał, a towarzyszy temu uwalnianie kolejnych obfitych porcji histaminy.

Alert histaminowy wywołuje zaczerwienienie, lokalne ocieplenie, nabrzmienie i ból - słowem, bolesny stan zapalny.
Stan ten poszerza naczynia krwionośne i przyśpiesza dopływ z krwią tlenu, komórek odpornościowych (żernych i innych) z innych części ciała, enzymów dopełniacza, itp. W przypadku infekcji zwiększona pomoc ułatwia walkę z infekcją wirusową, czy bakteryjną i przyczynia się do wyzdrowienia.

Wylew histaminy do krwi towarzyszy reakcji alergicznej

Histamina wywołuje stan zapalny odczuwamy np. jako bolesne obrzmienie nosa, czy gardła lub oskrzeli w czasie kataru i przeziębienia. W przypadku uczulenia na alergen - niegroźny dla zdrowia pyłek roślinny, odchody roztoczy, sierść zwierząt itp. powstaje długotrwały alert histaminowy. Wywołany nim przewlekły stan zapalny wyrządza duże szkody zdrowotne. Histamina jest bowiem odpowiedzialna za dotkliwe objawy miejscowe w wielu narządach, jak też  wywołuje zagrożenia dla zdrowia w całym organizmie.


Odpowiada za obrzęki nosa u alegików

Histamina, podobnie jak inne wraz z nią wydzielane mediatory zapalenia rozszerzają małe naczynia krwionośne i zwiększają ich przepuszczalność, co powoduje lokalne wysięki osocza krwi i obrzęki. Szczególnie widoczne jest to w u alegików w okresie pylenia alergenów, które ich uczulają.


Odpowiada za duszności i kaszel

U astmatyka wylew histaminy grozi obrzękiem krtani, tchawicy, a nawet płuc, odcinającym dopływ powietrza. Utrudnia to oddychanie i jest głównym objawem dychawicy (astmy alergicznej). Z kolei drażnienie zakończeń nerwów czuciowych przez histaminę jest przyczyną świądu i bólu. Jak widać, histamina jest odpowiedzialna niemal za wszystkie dolegliwości astmy oskrzelowej.


Alert histaminowy w przewodzie pokarmowym

W jelitach możę prowadzić do skurczu mięśni gładkich i wzmożonego wydzielania soków trawiennych. Podrażniona błona śluzowa jelita cienkiego reaguje stanem zapalnym wywołującym biegunkę. Mamy wówczas do czynienia z tzw. alergią pokarmową.


Gdy dostanie się do krwi - zagraża anafilaksją

Po przekroczeniu pewnego progu ilościowego histamina przedostaje się z tkanek do krążenia i może wywołać niebezpieczne reakcje ogólnoustrojowe
Objawy znaczących ilości histaminy w krwiobiegu to stan chorobowy - tzw. anafilaksja. Anafilaksja oznacza spadek ciśnienia krwi, przyspieszenie czynności serca i może prowadzić do ekstremalnego stanu będącego bezpośrednim zagrożeniem życia, jakim jest  wstrząs anafilaktyczny.


Chroniczny katar alergiczny, czy astma wywołują stałe uwalnianie histaminy

Stale uwalniana histamina zwiększa dramatycznie przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych, co jest przyczyną obrzęków, a drażnienie zakończeń nerwów czuciowych powoduje świąd i ból. Także i w tym przypadku histamina jest odpowiedzialna za niemal wszystkie objawy uczulenia. Pojawiają się one w efekcie drażnienia tzw. receptorów histaminowych - H1. Przewlekły stan zapalny i drazniące działanie histaminy i innych mediatorów powoduje stopniową degenerację okolicznych tkanek

Histamina zmienia też właściwości błony komórkowej i do wnętrza komórki dostaje się zbyt dużo jonów wapnia i sodu,co może wywoływać nadmierne skurcze mięśni oskrzeli, i może prowadzić do bezpośredniego zagrożenia życia.

Działanie leków "na alergię"opiera się na blokowaniu tzw. receptorów histaminowych H1, które pobudzone przez alergeny uwalniają histaminę, lub na stabilizowaniu błon komórkowych komórek tucznych, co zapobiega uwalnianiu z nich histaminy. Leki blokujące receptory histaminowe są bezpieczne i najczęściej stosowane.  Szczególnie  leki najnowszej generacji dzięki wygodnemu dawkowaniu - raz dziennie - stały się bardzo popularne. Są wygodną alternatywą dla kromonów w alergicznym nieżycie nosa, spojówek oka i w przypadkach pokrzywki; w astmie stosowane są czasem jako leczenie wspomagające.


Histamina w żywności

Histamina występuje głównie w surowcach rybnych, a duża jej zawartość wiąże się z zatruciem pokarmowym. Histamina zawarta w żywności nie ulega rozkładowi w procesie obróbki termicznej. Spożyta z pokarmem jest w dużym stopniu dezaktywowana, co obniża jej toksyczność. W przypadku dezaktywacji spowodowanej np. predyspozycjami genetycznymi, zażywaniem leków lub spożytym alkoholem - histamina może powodować efekty toksyczne. W ilości od 200 do 1000 ppm powoduje: wymioty, bóle głowy, mdłości, wysoką gorączkę, wysypki skórne, nadmierne pocenie się, trudności w oddychaniu. Zatrucie spowodowane histaminą nosi nazwę scombrotoxism. W przypadku obecności histaminy w mięsie w ilości powyżej 1000 ppm wywołane tym zatrucia pokarmowe mogą zakończyć się śmiercią.


oprac. mgr Edward Ozga Michalski
Konsultacja prof. dr hab. med. Andrzej Danysz lek. med.  
 
Literatura u Autorów
     




 

Tematy powiązane
Newsletter
Wprowadź swój adres e-mail

Administratorem podanych powyżej danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58. W razie wyrażenia zgody Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane przez PFM.PL S.A. w celu realizacji usługi newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ). Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie adresu e-mail jest dobrowolne, przy czym niezbędne do korzystania z newslettera.

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych ( tj. adres e-mail ) przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58 w celu przesyłania newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ), zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2016 r. poz. 922 z późn. zm.).

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera zawierającego informacje handlowe w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (t.j. Dz. U. 2016 r. poz. 1030 z późn. zm.) na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na używanie przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58 telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego zgodnie z art. 172 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 243 z późn. zm.).

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.
REJESTRACJA
Typ konta
Specjalizacja
 
 
Alergologia
Anestezjologia
Chirurgia
Dermatologia i wenerologia
Diabetolog
Endokrynologia
Farmakologia kliniczna
Gastroenterologia
Geriatria
Ginekologia
Hematologia
Immunologia
Internista
Kardiologia
Medycyna
Nefrologia
Okulistyka
Onkologia
Ortopedia
Otorynolaryngologia
Pediatria
POZ
Psychiatria
Reumatologia
Transplantologia
Urologia
Numer PWZ
Imię
Nazwisko
Adres e-mail (login)
Hasło
Powtórz hasło

Administratorem danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58. Dane osobowe przetwarzane będą w zakresie dostępu i korzystania z Portalu, a także w celach handlowych, marketingowych, edukacyjnych i statystycznych i nie będą udostępniane innym odbiorcom, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2015 poz. 2135 ze zm.).

Użytkownicy Portalu mają prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania.

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji wskazanych wyżej celów.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach marketingowych produktów i usług własnych oraz podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach statystycznych.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących, zgodnie z Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (t.j. Dz. U. z 2013 r. poz. 1422, z 2015 r. poz. 1844).

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Portalu Farmaceutyczno Medycznego i akceptuję jego postanowienia.

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.