Baza chorób - Alergia

pokaż wszystkie

Alergia pokarmowa


 Większość ludzi może cieszyć się urozmaiconym jedzeniem bez żadnych nieprzyjemnych odczuć. Jednak u niektórych osób po spożyciu określonych posiłków lub poszczególnych produktów spożywczych występują objawy niepożądane, od przejściowej wysypki skórnej aż do wystąpienia ciężkich objawów alergii.



Niepożądane objawy zdrowotne spowodowane przez żywność

Niepożądane skutki spożycia żywności nieskażonej toksynami i chorobotwórczymi bakteriami mogą być spowodowane alergią pokarmową lub tzw. nietolerancją pokarmów. Około 1/3 ludzi uważa, że jest "uczulona" na niektóre pokarmy. Jednak rzeczywista częstość alergii pokarmowej jest oceniana tylko na około 2% dorosłej populacji. U dzieci alergia pokarmowa występuje nieco częściej - spotyka się ją u 3 do 7% dzieci. W większości przypadków dzieci "wyrastają" z alergii zanim rozpoczną naukę w szkole.


Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmów

Objawy występujące po spożyciu pokarmu są zwykle uważane za alergię pokarmową. Jednak w wielu przypadkach nie jest to prawdziwa alergia, czyli uczulenie na produkt lub składnik produktu spożywczego. Podobne objawy może wywołać zakażenie potrawy (bakteryjne lub wirusowe), psychiczny wstręt do danego pokarmu lub nietolerancja jakiegoś jego składnika.
O prawdziwej alergii mówimy tylko wtedy, gdy objawy pojawiają się na drodze wyzwolenia mechanizmów immunologicznych.



Reakcja alergiczna na białko obecne w produkcie

Alergen, którym najczęściej jest białko obecne w produkcie, wyzwala kaskadę reakcji układu immunologicznego, czego najważniejszym rezultatem jest uwolnienie przeciwciał. Przeciwciała z kolei wyzwalają szereg substancji chemicznych, takich jak histamina i kininy, które powodują wystąpienie różnych objawów chorobowych, na przykład swędzenia skóry, wysypki skórnej, kaszlu lub kataru.


Uczulenie pokarmowe często jest przekazywane dziedzicznie i zazwyczaj pojawia się w pierwszych latach życia.

Natomiast nietolerancja produktów spożywczych polega na uruchomieniu przez pokarm specyficznych reakcji metabolicznych bez udziału układu odpornościowego. Dobrym przykładem nietolerancji pokarmowej jest nietolerancja na laktozę. Jest ona uwarunkowana niedoborem enzymu (laktazy), która rozkłada cukier mleka - laktozę.


Jak zachodzi reakcja alergiczna?

System odpornościowy chroni organizm przed różnymi szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi uruchamiając różne mechanizmy, które te czynniki eliminują. Ujmując rzecz ogólnie, alergia może być traktowana jako źle ukierunkowana odpowiedź układu odpornościowego. Nieszkodliwa zwykle substancja jest traktowana przez układ immunologiczny jako wróg (alergen) i jest atakowana przez siły obronne organizmu. Produkowane są przeciwciała, czyli białka, które przyczepiają się do specyficznych innych białek nazywanych alergenami, dezaktywują je a następnie usuwają z organizmu. W reakcji alergicznej bierze udział grupa przeciwciał, nazywana immunoglobulinami E (IgE). Ich aktywacja uruchamia dalsze reakcje z udziałem komórek tucznych i limfocytów zasadochłonnych. Komórki tuczne są obecne m. in. pod powierzchnią skóry oraz w błonie śluzowej pokrywającej wnętrze nosa, dróg oddechowych, oczu i jelit.


Alergen podrażnia komórki tuczne, co uwalnia mediatory zapalenia i powoduje objawy alergii

Pobudzenie odpornościowych komórek tucznych powoduje uwalnianie histaminy oraz innych substancji chemicznych (np. leukotrienów i prostaglandyn). Właśnie te substancje powodują pojawienie się objawów alergii. Objawy pojawiają się bardzo szybko - zazwyczaj już po kilkunastu minutach po spożyciu pokarmu zawierającego alergen - i zwykle dotyczą tylko określonych organów ciała. Jednak w niektórych przypadkach objawy alergii występują dopiero po kilku godzinach lub nawet kilku dniach. Mówi się wtedy o opóźnionych reakcjach nadwrażliwości.


Na szczęście większość reakcji alergicznych przebiega stosunkowo łagodnie

Tylko u niektórych osób uczulenie przejawia się pod postacią objawów zagrażających życiu. Ciężkie objawy uczuleniowe noszą nazwę reakcji anafilaktycznej. Może ona wystąpić już po kilku minutach po zetknięciu z alergenem. Wymaga niezwłocznej interwencji lekarza. Dobrze poznaną przyczyną reakcji anafilaktycznej pod postacią wstrząsu (sytuacji, w której dochodzi do gwałtownego obniżenia ciśnienia tętniczego) są orzechy ziemne. Wstrząs anafilaktyczny w niektórych przypadkach może doprowadzić nawet do zgonu.


Przygotował:
dr n. med Janusz Ciok
Instytut Żywności i Żywienia
Tematy powiązane
Newsletter
Wprowadź swój adres e-mail

Administratorem podanych powyżej danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58. W razie wyrażenia zgody Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane przez PFM.PL S.A. w celu realizacji usługi newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ). Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie adresu e-mail jest dobrowolne, przy czym niezbędne do korzystania z newslettera.

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych ( tj. adres e-mail ) przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58 w celu przesyłania newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ), zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2016 r. poz. 922 z późn. zm.).

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera zawierającego informacje handlowe w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (t.j. Dz. U. 2016 r. poz. 1030 z późn. zm.) na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na używanie przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58 telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego zgodnie z art. 172 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 243 z późn. zm.).

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.
REJESTRACJA
Typ konta
Specjalizacja
 
 
Alergologia
Anestezjologia
Chirurgia
Dermatologia i wenerologia
Diabetolog
Endokrynologia
Farmakologia kliniczna
Gastroenterologia
Geriatria
Ginekologia
Hematologia
Immunologia
Internista
Kardiologia
Medycyna
Nefrologia
Okulistyka
Onkologia
Ortopedia
Otorynolaryngologia
Pediatria
POZ
Psychiatria
Reumatologia
Transplantologia
Urologia
Numer PWZ
Imię
Nazwisko
Adres e-mail (login)
Hasło
Powtórz hasło

Administratorem danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58. Dane osobowe przetwarzane będą w zakresie dostępu i korzystania z Portalu, a także w celach handlowych, marketingowych, edukacyjnych i statystycznych i nie będą udostępniane innym odbiorcom, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2015 poz. 2135 ze zm.).

Użytkownicy Portalu mają prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania.

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji wskazanych wyżej celów.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych przeze mnie w toku rejestracji w zakresie dostępu i korzystania z Portalu.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach marketingowych produktów i usług własnych oraz podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach edukacyjnych.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach statystycznych.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących, zgodnie z Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (t.j. Dz. U. z 2013 r. poz. 1422, z 2015 r. poz. 1844).

Wyrażam zgodę na używanie automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego, zgodnie z ustawą Prawo telekomunikacyjne z dnia 16 lipca 2004 r. (t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 243, 827, 1198, z 2015 r. poz. 1069).

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Portalu Farmaceutyczno Medycznego i akceptuję jego postanowienia.

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.