artykuły
Udostępnij

Wonna kolendra

Kojarzona głównie jako roślina przyprawowa, kolendra ma szereg substancji aktywnych, które działają uspakajająco, korzystnie na układ odpornościowy czy na skórę. Dlaczego jeszcze warto dodawać kolendrę do potraw?

Wonna kolendra

Kolendra jest rośliną jednoroczną, należącą do rodziny selerowatych. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, ale jej największym współczesnym producentem są Indie. Uprawiana jest w całej Europie, w tym w Holandii, Niemczech czy Anglii. W Polsce sadzona jest dość rzadko.

Była znana już w czasach starożytnych. Znaleziono ją w grobowcu Tutenchamona, wspomina się o niej w Starym Testamencie. Z jej właściwości prozdrowotnych i smakowych korzystali starożytni Grecy i Rzymianie.

Dorasta do mniej więcej siedemdziesięciu pięciu centymetrów. Jej liście przypominają z wyglądu natkę pietruszki, a jej kwiaty – kwiaty kopru. Zakwita najczęściej w czerwcu, aby miesiąc później, w lipcu, wydać wonne owoce, o charakterystycznym lekko cytrynowym zapachu. W kuchni stosowane są zarówno świeże jak i ususzone liście kolendry, a także jej owoce. Przeżuwanie świeżych liści tej rośliny jest naturalnym sposobem na przywrócenie świeżego oddechu.

Kolendra w kuchni…

Jako roślina przyprawowa, kolendra dodawana jest przy wyrobie wędlin, marynat (ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe), a także ciast. Nadaje korzenny posmak szarlotce, piernikom czy kruchym ciasteczkom. Stosuje się do doprawiania sosów, w tym pomidorowego, ryżu. Jest ważnym składnikiem indyjskiej przyprawy curry. Nadaje aromat smakowym alkoholom: wódkom, likierom, winom czy piwom. Stosuje się ją często w towarzystwie kminku i anyżu.

Nasiona kolendry mają łagodniejszy, słodszy smak niż jej liście. Aby nie zgubić aromatu kolendry, należy dodawać ją pod koniec gotowania. Wysoka temperatura powoduje bowiem utratę właściwości smakowych tej przyprawy.

… i apteczce

Głównym surowcem zielarskim z kolendry są jej owoce, choć możliwe jest również otrzymywanie naparów z liści. Owoc kolendry zawiera od jednego do dwóch procent olejku eterycznego, białka, nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, palmitynowy i oleinowy, a także flawonoidy, kumarynowce oraz fitosterole. Cytrynowy posmak i aromat nasiona kolendry zawdzięczają obecności geraniolu, cytronelolu oraz cytralu. W owocach można znaleźć również witaminy A, K i C. Zarówno witamina A, C, jak i luteina oraz zaeksantyna znane są z właściwości przeciwutleniających. Witamina K z kolei wspomaga proces prawidłowego krzepnięcia oraz wzmacnia kości.

Dodatek kolendry w potrawach wspomaga pracę wątroby oraz sprzyja wydzielaniu większej ilości soków żołądkowych. Wzmaga również perystaltykę jelit, działa wiatropędnie oraz przynosi ulgę w skurczach w przewodzie pokarmowym. Zawarte w kolendrze związki aktywne mają działanie przeciwbólowe i przeciwobrzękowe. Działają także przeciwbakteryjnie, a udowodniono ich skuteczność wobec gronkowca złocistego, pałeczki ropy błękitnej, paciorkowców czy pałeczki okrężnicy.

Stosowana zewnętrznie, kolendra przynosi ulgę w problemach skórnych oraz w czasie bólów reumatycznych. Może być stosowana przy liszajach, owrzodzeniach, oparzeniach oraz zmianach trądzikowych. W badaniach na gryzoniach udowodniono jej działanie uspakajające i przeciwlękowe. Również w modelu zwierzęcym dowiedziono, że kolendra może przyczyniać się do obniżenia poziomu całkowitego cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi, wątrobie oraz sercu.

Choć kolendra nie jest tak popularną przyprawą w kuchni polskiej jak choćby kminek czy anyż, warto po nią sięgać – nie tylko ze względu na jej walory smakowe, lecz także prozdrowotne.

 

gorący temat
Newsletter
Wprowadź swój adres e-mail

Administratorem podanych powyżej danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58. W razie wyrażenia zgody Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane przez PFM.PL S.A. w celu realizacji usługi newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ). Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie adresu e-mail jest dobrowolne, przy czym niezbędne do korzystania z newslettera.

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych ( tj. adres e-mail ) przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58 w celu przesyłania newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ), zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2016 r. poz. 922 z późn. zm.).

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera zawierającego informacje handlowe w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (t.j. Dz. U. 2016 r. poz. 1030 z późn. zm.) na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na używanie przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58 telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego zgodnie z art. 172 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 243 z późn. zm.).

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.
REJESTRACJA
Typ konta
Specjalizacja
 
 
Alergologia
Anestezjologia
Chirurgia
Dermatologia i wenerologia
Diabetolog
Endokrynologia
Farmakologia kliniczna
Gastroenterologia
Geriatria
Ginekologia
Hematologia
Immunologia
Internista
Kardiologia
Medycyna
Nefrologia
Okulistyka
Onkologia
Ortopedia
Otorynolaryngologia
Pediatria
POZ
Psychiatria
Reumatologia
Transplantologia
Urologia
Numer PWZ
Imię
Nazwisko
Adres e-mail (login)
Hasło
Powtórz hasło

Administratorem danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58. Dane osobowe przetwarzane będą w zakresie dostępu i korzystania z Portalu, a także w celach handlowych, marketingowych, edukacyjnych i statystycznych i nie będą udostępniane innym odbiorcom, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2015 poz. 2135 ze zm.).

Użytkownicy Portalu mają prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania.

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji wskazanych wyżej celów.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych przeze mnie w toku rejestracji w zakresie dostępu i korzystania z Portalu.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach marketingowych produktów i usług własnych oraz podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach edukacyjnych.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach statystycznych.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących, zgodnie z Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (t.j. Dz. U. z 2013 r. poz. 1422, z 2015 r. poz. 1844).

Wyrażam zgodę na używanie automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego, zgodnie z ustawą Prawo telekomunikacyjne z dnia 16 lipca 2004 r. (t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 243, 827, 1198, z 2015 r. poz. 1069).

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Portalu Farmaceutyczno Medycznego i akceptuję jego postanowienia.

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.