artykuły
Udostępnij
Tagi

Pułapka przetworzonego jedzenia

Wysoce przetworzone jedzenie może sprawić, że zjesz go zdecydowanie więcej – nawet, gdy będzie miało obniżoną zawartość kalorii, cukru, soli czy innych dodatków.

Pułapka przetworzonego jedzenia

Nie do końca jasne jest, z czego wynika ta różnica i co właściwie w przetworzonym jedzeniu powoduje „przymus” zjedzenia go w większej ilości.

Kontrowersyjna definicja

Niemal każdy rodzaj jedzenia dostępnego w naszych sklepach podlega różnym procesom przetwarzania, np. pasteryzacji, próżniowemu zamknięciu, ugotowaniu, zamrożeniu, wzbogacaniu w witaminy czy mieszaniu z konserwantami lub wzmacniaczami smaku. Dlatego definicja „przetworzonego jedzenia” jest kontrowersyjna.

Kevin Hall z amerykańskiego Narodowego Instytutu Cukrzycy i Chorób Pokarmowych i Nerek (National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases) w swoim badaniu wykorzystał definicje jedzenia, zaproponowane w ramach klasyfikacji NOVA, stworzonej przez naukowców z Brazylii. Zgodnie z tą klasyfikacją wysoce przetworzone pokarmy to takie, które są gotowe do zjedzenia, zawierają 5 lub więcej składników, w tym najczęściej wzmacniacze smaku, barwniki i stabilizatory. Z kolei jedzenie nisko przetworzone według klasyfikacji NOVA to pokarmy mrożone, suszone, gotowane lub pakowane próżniowo, pozbawione dodatków cukru, soli czy tłuszczów.

4 tygodnie w Instytucie

W eksperymencie, stworzonym przez Halla, wzięło udział 20 zdrowych osób, które przez 28 dni zamieszkały w Instytucie oraz których dieta była restrykcyjnie kontrolowana. Wszyscy badani nosi przez ten czas luźny strój, aby nie mogli sami ocenić, czy podczas trwania eksperymentu schudli czy przytyli. Uczestnicy badania przez dwa tygodnie dostawali posiłki z wysoce przetworzonych produktów (np. płatki śniadaniowe, słodzone jogurty, gotowe ravioli czy hot dogi), przez kolejne dwa – z minimalnie przetworzonego jedzenia (np. płatki górskie, parzone warzywa, sałatki, grillowany kurczak). Naukowcy bardzo starannie dobierali składniki obu diet, dbając o to, aby zawartość tłuszczy, cukrów czy białek w obu rodzajach posiłków była zbliżona. Uczestnicy eksperymentu mieli za to dowolność w tym, ile jedli przygotowanych posiłków.

Okazało się, że gdy badani byli na diecie z wysoko przetworzonych produktów, zjadali średnio 500 kcal więcej dziennie niż gdy byli na diecie ze składników minimalnie przetworzonych. Sprawiło to, że podczas 2 tygodni diety z przetworzonych produktów średnio każdy z uczestników badania przytył kilogram, zaś podczas 2 tygodni diety z minimalnie przetworzonych produktów – schudł kilogram. Dowodzi to, że nawet bardzo ostrożne dobieranie wysoko przetworzonych składników diety (o obniżonej zawartości niebezpiecznych tłuszczy czy cukrów) nie chroni przed przybieraniem na wadze.

Wcale nie smaczniejsze

Początkowo autorzy badania przypuszczali, że uczestnicy eksperymentu jedli więcej przetworzonego jedzenia, bo było one smaczniejsze. Po analizie ankiet okazało się jednak, że obie diety oceniane były identycznie pod względem smaczności. Dlaczego więc badani zjadali więcej wysoce przetworzonego jedzenia?

Naukowcy stworzyli cztery prawdopodobne wytłumaczenia tego zjawiska. Po pierwsze wysoko przetworzone jedzenie jest łatwiejsze w pogryzieniu i połknięciu, więc łatwiej i szybciej jest go zjeść więcej. Po drugie badania krwi uczestników eksperymentu wykazały, że podczas diety z nisko przetworzonych produktów w krwioobiegu krążyło więcej hormonów ograniczających apetyt, podczas gdy na diecie z wysoko przetworzonych produktów więcej było greliny – hormonu głodu. Po trzecie, pomimo zabiegów o dopasowanie ilości składników odżywczych w obu dietach, produkty wysoko przetworzone są zawsze mniej białkowe niż nisko przetworzone. Według jednej z teorii żywienia, ludzie jedzą dopóki nie zaspokoją swojego zapotrzebowania na białko. Ponieważ składniki wysoko przetworzone zawierały go mniej, więcej ich zjadano – przyjmując w ten sposób zdecydowanie więcej kalorii niż przy nisko przetworzonych produktach. Po czwarte, wysoko przetworzone produkty są kaloryczniejsze (ich 1 g dostarcza więcej kalorii przy tej samej objętości). Osoby przyzwyczajone do zjadania określonej objętości posiłków przyjmowały więc więcej energii na diecie z wysoko przetworzonych produktów.

W kolejnym eksperymencie naukowcy planują wyeliminować ten ostatni problem – dodając do wysoko przetworzonych posiłków więcej włókien roślinnych, aby spróbować wyrównać kaloryczność obu diet.

 

Na podstawie:

K. Servick, Ultraprocessed’ foods may make you eat more, clinical trial suggests. Science (2019) DOI: 10.1126/science.aay0623

 

 

Tagi
gorący temat
Newsletter
Wprowadź swój adres e-mail

Administratorem podanych powyżej danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58. W razie wyrażenia zgody Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane przez PFM.PL S.A. w celu realizacji usługi newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ). Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie adresu e-mail jest dobrowolne, przy czym niezbędne do korzystania z newslettera.

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych ( tj. adres e-mail ) przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58 w celu przesyłania newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ), zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2016 r. poz. 922 z późn. zm.).

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera zawierającego informacje handlowe w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (t.j. Dz. U. 2016 r. poz. 1030 z późn. zm.) na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na używanie przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58 telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego zgodnie z art. 172 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 243 z późn. zm.).

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.
REJESTRACJA
Typ konta
Specjalizacja
 
 
Alergologia
Anestezjologia
Chirurgia
Dermatologia i wenerologia
Diabetolog
Endokrynologia
Farmakologia kliniczna
Gastroenterologia
Geriatria
Ginekologia
Hematologia
Immunologia
Internista
Kardiologia
Medycyna
Nefrologia
Okulistyka
Onkologia
Ortopedia
Otorynolaryngologia
Pediatria
POZ
Psychiatria
Reumatologia
Transplantologia
Urologia
Numer PWZ
Imię
Nazwisko
Adres e-mail (login)
Hasło
Powtórz hasło

Administratorem danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58. Dane osobowe przetwarzane będą w zakresie dostępu i korzystania z Portalu, a także w celach handlowych, marketingowych, edukacyjnych i statystycznych i nie będą udostępniane innym odbiorcom, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2015 poz. 2135 ze zm.).

Użytkownicy Portalu mają prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania.

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji wskazanych wyżej celów.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach marketingowych produktów i usług własnych oraz podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach statystycznych.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących, zgodnie z Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (t.j. Dz. U. z 2013 r. poz. 1422, z 2015 r. poz. 1844).

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Portalu Farmaceutyczno Medycznego i akceptuję jego postanowienia.

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.