artykuły
Udostępnij

Pożywna pieczarka

Kiedyś uchodziły za rarytas dla bogaczy o walorach smakowych porównywanych do trufli, dziś bez problemu znajdziemy je na sklepowych półkach. Dlaczego warto swoją dietę wzbogacić o pieczarki? Jak zawarte w tych grzybach substancje wpływają na nasze zdrowie?

Pożywna pieczarka

Szarawobiały kapelusz pieczarki dwuzarodnikowej (Agaricus bisporus) znają wszyscy. Naturalnie grzyby te rosną niemal na wszystkich kontynentach: w obu Amerykach, w Europie, Azji oraz w Australii. Pierwsze doniesienia o uprawianiu pieczarek pochodzą z XVI wieku z Francji, gdzie grzyb ten uznawano za wyjątkowy rarytas, na który stać było tylko nielicznych.

Dziś grzyb ten jest jednym z najczęściej spożywanych. Światowa produkcja pieczarki w 2016 roku wyniosła aż 10 milionów ton a największy udział w uprawie miały Chiny, Włochy oraz USA. W Polsce produkujemy rocznie 330 tysięcy ton tych grzybów i jesteśmy jednym z głównych hodowców pieczarek w Europie.

Biała dama

Dużo białka, mało kalorii i niewiele tłuszczy– tak najkrócej można opisać wartość odżywczą pieczarek. Ale niech opis ten nikogo nie zwiedzie: w pieczarkach obecnych jest wiele substancji, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

W 100 gram surowych grzybów, aż 92,45 procent stanowi woda, a białek i polisacharydów jest porównywalna zawartość (około 3 procent). Pieczarki są bardzo nisko tłuszczowym pokarmem, bo lipidy stanowią zaledwie 0,35 procent masy surowego grzyba. Zawartość witamin oraz minerałów zależą w dużej mierze od tego, gdzie dana partia pieczarek była uprawiana.

Pieczarki są doskonałym uzupełnieniem wegetariańskiej diety, ponieważ są łatwo przyswajalnym źródłem aż 18 różnych aminokwasów, w tym tych bogatych w siarkę. Zawarte w pieczarkach cukry to głównie chityna oraz chitosan, nietrawione przez nasz organizm i będące alternatywą dla błonnika pochodzenia roślinnego. Wykazano, że dodatek chitosanu w diecie może ograniczać wchłanianie tłuszczy. Szczury, w diecie których znalazły się pieczarki, miały w badaniach niższe poziomy ogólnego cholesterolu oraz frakcji LDL („złego cholesterolu”), a wyższe frakcji HDL („dobrego cholesterolu”).

Dodatek pieczarek w diecie gryzoni sprzyjał również obniżeniu glikemii u szczurów chorych na cukrzycę typu 2. Zawarte w tych grzybach substancje najprawdopodobniej powodują zwiększenie sekrecji insuliny.

Na odporność!

Niepozorne pieczarki mogą także wspierać organizm w walce z komórkami rakowymi, co udowodniono w zwierzęcych modelach różnych rodzajów nowotworów. Wykazano na przykład, że zawarte w pieczarkach lektyny, czyli białka wiążące węglowodany na powierzchni komórek, mają właściwości immunomodelujące oraz hamujące podziały komórek nowotworowych. Działanie tych białek polega na przyspieszaniu dojrzewania komórek układu odpornościowego, które mogą walczyć z komórkach guza. Z kolei zawarty w pieczarkach ergosterol (odpowiednik zwierzęcego cholesterolu) powodował hamowanie wzrostu guzów rakowych u myszy poprzez zatrzymywanie powstawania nowych naczyń krwionośnych, które dostarczałyby nowotworowi substancji odżywczych.

Zawarte w pieczarkach substancje mają zdolność hamowania aktywności enzymu o nazwie aromataza, odpowiedzialnego za produkcję estrogenów, czyli kobiecych hormonów płciowych. Zmniejszenie stężenia estrogenów może być korzystne w leczeniu hormonozależnego raka piersi, dlatego część badań wskazuje na to, że dodatek pieczarek w diecie może wykazywać działanie pomocnicze w leczeniu tego rodzaju nowotworu.

Działanie obecnych w pieczarkach substancji na zdrowie człowieka jest więc wielotorowe, warto więc te niskokaloryczne grzyby włączyć do swojej codziennej diety.

 

Na podstawie:

J. Majewski, M. Orylski, M. Majewski, J. Rasała, Wpływ substancji zawartych w pieczarkach na organizm człowieka. Medycyna Rodzinna 2 (2018) 151-155

gorący temat
Newsletter
Wprowadź swój adres e-mail

Administratorem podanych powyżej danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58. W razie wyrażenia zgody Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane przez PFM.PL S.A. w celu realizacji usługi newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ). Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie adresu e-mail jest dobrowolne, przy czym niezbędne do korzystania z newslettera.

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych ( tj. adres e-mail ) przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58 w celu przesyłania newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ), zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2016 r. poz. 922 z późn. zm.).

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera zawierającego informacje handlowe w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (t.j. Dz. U. 2016 r. poz. 1030 z późn. zm.) na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na używanie przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58 telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego zgodnie z art. 172 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 243 z późn. zm.).

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.
REJESTRACJA
Typ konta
Specjalizacja
 
 
Alergologia
Anestezjologia
Chirurgia
Dermatologia i wenerologia
Diabetolog
Endokrynologia
Farmakologia kliniczna
Gastroenterologia
Geriatria
Ginekologia
Hematologia
Immunologia
Internista
Kardiologia
Medycyna
Nefrologia
Okulistyka
Onkologia
Ortopedia
Otorynolaryngologia
Pediatria
POZ
Psychiatria
Reumatologia
Transplantologia
Urologia
Numer PWZ
Imię
Nazwisko
Adres e-mail (login)
Hasło
Powtórz hasło

Administratorem danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58. Dane osobowe przetwarzane będą w zakresie dostępu i korzystania z Portalu, a także w celach handlowych, marketingowych, edukacyjnych i statystycznych i nie będą udostępniane innym odbiorcom, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2015 poz. 2135 ze zm.).

Użytkownicy Portalu mają prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania.

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji wskazanych wyżej celów.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach marketingowych produktów i usług własnych oraz podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach statystycznych.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących, zgodnie z Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (t.j. Dz. U. z 2013 r. poz. 1422, z 2015 r. poz. 1844).

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Portalu Farmaceutyczno Medycznego i akceptuję jego postanowienia.

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.