artykuły
Udostępnij
Tagi

Mięso na kokosie

Rzepakowy, lniany, rydzowy, z orzechów włoskich, pestek winogron czy kokosowy? Z takimi pytaniami mierzymy się w trakcie zakupów, przyglądając się półkom na których stoją rzędem butelki olejów. Zdając sobie sprawę z tego, że to co jemy, ma wpływ na nasze zdrowie, chcemy wybrać jak najlepiej.

Mięso na kokosie

Tymczasem tłuszcz, w tymi i oleje roślinne, kojarzą się nam w nienajlepszy sposób - wielu z nas każdy tłuszcz traktuje jako wroga. – To mit – mówi Lidia Krawczyk, dietetyczka prowadząca w Częstochowie gabinet Dieta dla Ciebie. – Tłuszcz jest nam potrzebny, bo jest ważnym źródłem energii. Dodanie tłuszczu do potrawy jest więc najprostszym i najskuteczniejszym sposobem zwiększenia jego kaloryczności, a tym samym zaspokojenia naszego zapotrzebowania w energię. Jedząc go w odpowiednich do tego zapotrzebowania ilościach, nie przybierzemy więc na wadze. Umożliwimy natomiast prawidłowe funkcjonowanie swojego organizmu, w tym między innymi przyswojenie z pożywienia tych witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Zapewnimy też sobie rezerwy na wypadek niedoboru żywności i ochronę organizmu przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi, jak bardzo niskie temperatury. W przypadku kobiet istotny jest też wpływ tłuszczu na płodność. Nadmiernie wychudzone kobiety często mają problemy z zajściem w ciążę.

Bije na głowę

Oczywiście, nie jest obojętne, jaki tłuszcz będziemy jedli – powszechnie wiadomo, że tłuszcze roślinne mają walory, którymi nie mogą się poszczycić tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Jest to na przykład zawartość kluczowych dla naszego zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak omega 3 i omega 6.

Pod tym względem wiele innych olejów bije na głowę nasz swojski olej rzepakowy. Na jego postrzeganiu wciąż ciąży jednak marna opinia, jaką miał przez lata, gdy był w zasadzie jedynym dostępnym na rynku tłuszczem roślinnym. Pojawienie się jego zamienników, w tym oleju słonecznikowego, ale przede wszystkim oliwy z oliwek przyjęliśmy więc z przekonaniem, że teraz będziemy już mieli dostęp do wartościowych olejów.

Dobry, swojski, rzepakowy

W rzeczywistości jednak olej rzepakowy, zwłaszcza ten z pierwszego tłoczenia, jest bardzo cenny pod względem wartości odżywczych. – Charakteryzuje się dobrym stosunkiem tłuszczowych kwasów wielonienasyconych omega 6 i omega 3. Znajdziemy w nim między innymi kwas alfa-linolenowy, umożliwiający syntezę kwasów omega 3 oraz kwasów EPA i DHA – mówi Lidia Krawczyk. – Charakteryzuje się wyższą zawartością fitosteroli w porównaniu z innymi olejami oraz najmniejszą wśród nich zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych – ma ich mniej niż oliwa. Zawiera też tokoferole, które mają działanie antyoksydacyjne. Spożywanie oleju rzepakowego korzystnie odbija się dzięki tym jego własnościom na naszym zdrowiu, w tym na parametrach lipidowych we krwi.

Olej rzepakowy ma i inne zalety. Jest tani i w zasadzie neutralny w smaku, a ponadto nadaje się zarówno do dressingu, jak i do smażenia.

Modne, ale czy dobre?

A jednak to nie on, ale inne oleje cieszą się obecnie największym zainteresowaniem – stają się modne i cenione, choć nie zawsze przekonanie o ich dobroczynnych właściwościach znajduje potwierdzenie w badaniach i faktach.

- Olej lniany cechuje na przykład najwyższa zawartość kwasów omega 3 wśród wszystkich olejów, ale dotyczy to tylko wysokolinolenowego oleju tłoczonego na zimno – dodaje Lidia Krawczyk. – Cenny pod względem zawartości kwasów omega 3 i omega 6 jest olej z orzechów włoskich, podobnie jak same orzechy. Mnóstwo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych zawiera olej z awokado, który jest też dobrym źródłem kwasów omega 9 i witaminy E. Na ich tle wyróżnia się obecnie modny olej kokosowy, który charakteryzuje się wysoką, bo niemal dziewięćdziesięcioprocentową zawartością… nasyconych kwasów tłuszczowych, co czyni go najbardziej nasyconym tłuszczem roślinnym. Na tym, że pomimo tego uznawany jest za tłuszcz zdrowy, waży wysoka zawartość w nim tak zwanych średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych (MCFA). Olej kokosowy nadaje się do smarowania pieczywa, jako dodatek do potraw, na przykład do sałatek, ciast i deserów czekoladowych, ten z pierwszego tłoczenia dobry jest też do podgrzewania, pieczenia i głębokiego smażenia. Publikacje na temat oleju kokosowego są jednak niejednoznaczne, a czasem wręcz sprzeczne, dlatego warto go używać z umiarem, wybierając raczej olej nierafinowany, a więc ten, który pachnie i smakuje kokosem. W sklepach przeważnie mamy jednak olej rafinowany, a więc biały i bezwonny. Dla tych, którzy nie lubią smaku kokosa to zaleta, tak samo jak fakt, że można go podgrzewać do wyższej temperatury niż olej nierafinowany. Z drugiej strony przyjąć można, że olej rafinowany musi być uboższy o jakieś składniki, choć – w przypadku innych olejów roślinnych – badania odnośnie wartości odżywczych olejów rafinowanych i nierafinowanych dają czasem zaskakujące wyniki. Czasem wynika z nich, co wydaje się logiczne, że oleje rafinowane są gorsze od nierafinowanych, czasem – że są od nich lepsze lub przynajmniej tak samo dobre. Należy więc przyjąć, że dla jakości oleju i jego zawartości ważna jest także jakość surowca, z którego został wykonany, jak i sposób czy czas jego przechowywania. I mając to na uwadze warto stosować olej kokosowy, ale i inne egzotyczne oleje z umiarem, sięgać po różne produkty, stosować je zamiennie, a więc zadbać o ich różnorodność. To zwiększa pewność, że dostarczamy sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

 

Tagi
gorący temat
Newsletter
Wprowadź swój adres e-mail

Administratorem podanych powyżej danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58. W razie wyrażenia zgody Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane przez PFM.PL S.A. w celu realizacji usługi newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ). Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie adresu e-mail jest dobrowolne, przy czym niezbędne do korzystania z newslettera.

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem i akceptuję jego postanowienia.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych ( tj. adres e-mail ) przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58 w celu przesyłania newslettera (zawierającego m.in. informacje handlowe i marketingowe o produktach i usługach własnych administratora danych oraz podmiotów z nim współpracujących ), zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2016 r. poz. 922 z późn. zm.).

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera zawierającego informacje handlowe w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (t.j. Dz. U. 2016 r. poz. 1030 z późn. zm.) na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na używanie przez PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58 telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego zgodnie z art. 172 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 243 z późn. zm.).

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.
REJESTRACJA
Typ konta
Specjalizacja
 
 
Alergologia
Anestezjologia
Chirurgia
Dermatologia i wenerologia
Diabetolog
Endokrynologia
Farmakologia kliniczna
Gastroenterologia
Geriatria
Ginekologia
Hematologia
Immunologia
Internista
Kardiologia
Medycyna
Nefrologia
Okulistyka
Onkologia
Ortopedia
Otorynolaryngologia
Pediatria
POZ
Psychiatria
Reumatologia
Transplantologia
Urologia
Numer PWZ
Imię
Nazwisko
Adres e-mail (login)
Hasło
Powtórz hasło

Administratorem danych osobowych jest PFM.PL S.A. z siedzibą w Toruniu, ul. Szosa Bydgoska 58. Dane osobowe przetwarzane będą w zakresie dostępu i korzystania z Portalu, a także w celach handlowych, marketingowych, edukacyjnych i statystycznych i nie będą udostępniane innym odbiorcom, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (t.j. Dz.U. 2015 poz. 2135 ze zm.).

Użytkownicy Portalu mają prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania.

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji wskazanych wyżej celów.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych przeze mnie w toku rejestracji w zakresie dostępu i korzystania z Portalu.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach marketingowych produktów i usług własnych oraz podmiotów współpracujących.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach edukacyjnych.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu w celach statystycznych.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną na podany powyżej adres poczty elektronicznej, wysyłanych przez PFM.PL S.A. w imieniu własnym oraz na zlecenie podmiotów współpracujących, zgodnie z Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (t.j. Dz. U. z 2013 r. poz. 1422, z 2015 r. poz. 1844).

Wyrażam zgodę na używanie automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego, zgodnie z ustawą Prawo telekomunikacyjne z dnia 16 lipca 2004 r. (t.j. Dz. U. z 2014 r. poz. 243, 827, 1198, z 2015 r. poz. 1069).

Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem Portalu Farmaceutyczno Medycznego i akceptuję jego postanowienia.

Błąd. Wypełnij poprawnie wymagane pola.